Vijesti 08.12.2015.

Detalji napada na vlasnika dnevno.hr: Metak u nogu pri izlasku iz auta, pucano sa prigušivačem

ČITANJE: 3 minute
uvidjaj
Zagrebačka policija intenzivno traga za nepoznatim počiniocem koji je, najvjerovatnije u pomno planiranoj sačekuši, u ponedjeljak naveče ranio Michaela Ljubasa, vlasnika portala Dnevno.hr.

Nepoznati počinitelj zapucao je prema Ljubasu dok je on izlazio iz svoje Honde Accord, a jedan od ispaljenih hitaca pogodio ga je u nogu. Neslužbeno, počinitelj je koristio oružje s prigušivačem. Prve informacije govorile su da je riječ o oružanoj pljački benzinske pumpe, ali pucnjava na Selskoj već je na samom početku policijskog uviđaja poprimila sasvim drugačiju konotaciju. Na mjesto događaja ubrzo su stigli načelnik Sektora kriminalističke policije Danijel Žugel i njegovi saradnici.

Na mjesto nesreće odmah je pristigla Hitna pomoć i odvezla ranjenog Ljubasa u KB Sestre milosrdnice. Policajci su istovremeno trakom ogradila cijelu zonu i započeli istražne radnje. U jednoj od susjednih uličica u koju se dolazi od strane benzinske, na tlu su pronađene kapljice krvi.

Svjedoci događaja, a ponajviše stanari okolnih zgrada su u šoku. Kažu kako se policija u sekundi stvorila na benzinskoj. Svima koji su bili na prozorima ili ispred zgrade rekli su da ne izlaze van radi vlastite sigurnosti.

Svega nekoliko minuta nakon ranjavanja čule su se policijske sirene. Policajci su razvukli trake i počeli “češljati” sve stubišne ulaze te garažne i podrumske prostore. Zbog mraka ali i guste magle, tragali su za korisnim tragovima pomoću velikih lampi. Pojedini policajci zagledavali su i u kante za smeće, misleći da će valjda pronaći odbačeno oružje. Ko god da je pucao na tog čovjeka, nije bio sam.

Jedan komšija koji je navodno vidio muškarca koji je pucao, kaže da je prije okršaja zajedno s još dvojicom sjedio u obližnjem kafiću. Stekao je utisak kao da su nekog čekali jer su stalno pogledavali prema van.

– Ne bih se začudio da su s čovjekom kojeg su upucali, prethodno dijelili stol – kaže za Jutarnji list jedan od stanara Selske pod čijim se prozorom odvijala prava filmska akcija.

Većina svjedoka koja je s nevjericom posmatrala policijski uviđaj, skeptična je. Ne vjeruju da će, ako je riječ o naručenom upozorenju, počinitelja otkriti. Istražiocima će svakako pomoći snimci više nadzornih kamera na benzinskoj pumpi, kao i onih postavljenih na okolnim zgradama, a koje pokrivaju mjesto događaja.

Pretpostavlja se da će i sam Ljubas, nakon što mu se sanira teška ozljeda noge, iskazom i opisima pomoći u otkrivanju počinitelja koji ga je ranio pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima.

Zanimljivo je da je posebnu pažnju policije tokom uviđaja privukla crvena Honda Accord zagrebačkih registarskih oznaka, na čijim se vozačevim vratima vide svježa oštećenja. Juče u policiji nisu htjeli odgovoriti na pitanje radi li se o rupama od metaka.

Ako se uđe u trag počinitelju, kazneno će odgovarati za pokušaj ubistva, a nije isključeno da bude prijavljen i za dovođenje u opasnost jer je na mjestu događaja bilo i drugih osoba.

Upućeni u biografiju Michaele Ljubasa kažu da bi motiv za opomenu ili osvetu mogli imati ljudi s kojima je u prošlosti imao poslovne odnose. K tome, u njegovim medijima objavljivane su teme koje su predmet čitavog niza tužbi.

Kako saznaje Jutarnji list, posljednja u nizu presuda protiv portala Dnevno datira od prošlog mjeseca.

Opštinski građanski sud u Zagrebu presudio je da portal Dnevno mora isplatiti sutkinji Opštinskog radnog suda u Zagrebu Luciji Miše 35.000 kuna sa kamatama. Predmet spora je tekst iz aprila 2014., s naslovom “Kako do pravde u državi pravednosti? Radni sud umjesto prava radnika zaštitio Pusićkino ministarstvo”, a u kojoj se novinar Dnevnog žestoko obrušio na jednu sudsku odluku sutkinje Miše.

(NN/jutarnji.hr)