Vijesti 11.12.2017.

Detalji naredbe o nesprovođenju istrage protiv Vere Sladojević: Prijave rezultat nezadovoljstva grupe radnika

ČITANJE: 3 minute

Anonimne prijave o navodnim nezakonitostima u radu i mobingu nad radnicima bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević rezultat su nezadovoljstva nekoliko zaposlenih u Centru, među kojima i Bojana Arule, koji je bio kandidat za direktora ove ustanove.

Ovo je, između ostalog, navedeno u obrazloženju naredbe banjalučkog Okružnog tužilaštva o nesprovođenju istrage protiv Sladojevićeve za zloupotrebu službenog položaja.

Dodaje se da je policiji i tužilaštvu protiv Sladojevićeve, u periodu dok je obavljala dužnost direktora, podnesen veći broj anonimnih prijava za navodne nezakonitosti, ali da ni u jednom slučaju nije bilo izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv nje, niti su podizane optužnice.

– U postupku izbora i imenovanja direktora Centra za socijalni rad Banjaluka, osim Sladojevićeve, jedan od kandidata bio je službenik Centra Bojan Arula, kojeg je zbog nezakonitosti u radu Sladojevićeva prijavila policiji. Moguće je da je anonimna prijava rezultat ličnog i profesionalnog sukoba i nezadovoljstva Arule i pojedinih radnika imenovanjem Sladojevićeve na čelo ustanove. Tužilaštvo je utvrdilo da je protiv njega CJB Banjaluka 14. juna 2016. podnijelo izvještaj o počinjenim krivičnim djelima – navodi se u obrazloženju naredbe.

Osim toga, navodi se da se anonimna prijava u vezi sa nevladinim organizacijama čije usluge plaća Centar odnosi na Udruženje građana “Nova generacija”, čiji je osnivač Arula.

-Ovo udruženje posjeduje dnevne i prihvatne centre prema kojima je Centar za socijalni rad Banjaluka izvršio najviše doznaka za usluge. Upravo je Arula kroz poslovni odnos sa Centrom počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je osumnjičen – navodi se u obrazloženju naredbe o nesprovođenju istrage.

Dodaje se da nisu pronađeni dokazi da je Sladojevićeva vršila mobing i pritisak nad stručnim timovima, služeći se ucjenama i prijetnjama otkazom u namjeri da sprovede svoju volju. Tužilaštvo je, kako se navodi, analizom anonimnih prijava zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je Sladojevićeva počinila bilo koje krivično djelo.

Sladojevićeva je kazala da je sve prijave protiv nje podnijela grupa radnika koji su željeli da degradiraju ličnost i ulogu direktora, koji je uspostavio korektan i dobar rad Centra.

– Riječ je o onima protiv kojih je i policija podnosila izvještaje. To su ljudi koji nisu radili korektno svoj posao i sve su činili smišljeno da unište moj život – kazala je Sladojevićeva.

Komentarišući saradnju sa nevladinim organizacijama rekla je da je činila sve da smanji nerealno visoke troškove, a da djeca ne budu ugrožena.

– Udruženje građana “Nova generacija” bilo je povlašćeno u poslu sa Centrom i troškovi za njihove usluge bili su preveliki u odnosu na broj djece i ono što su pružali. Te troškove sam prepolovila s ciljem da ostala kategorija korisnika to iskoristi, a nisu bila ugrožena prava djece. Kada prekinete finansijske tokove onima koji su imali ličnu korist, onda postajete meta – kazala je Sladojevićeva.

Arula tvrdi da sa anonimnim prijavama protiv Sladojevićeve nema ništa. Priznaje da je protiv nje podnio krivičnu prijavu, ali se, kako kaže, na nju i potpisao.

– Prijavu sam podnio zbog nezakonitosti i onoga što je radila prema meni – kazao je Arula. On nije želio da komentariše naredbu o nesprovođenju istrage jer sa tim, kako kaže, nema nikakve veze.

Skupština grada Banjaluka u julu je smijenila Sladojevićevu
zbog navodnih propusta u radu iznesenih u anonimnim prijavama.

(Glas Srpske)