Region 19.07.2022.

DETALJI OBDUKCIJE: Posada iskočila prije eksplozije u ukrajinskom avionu u Grčkoj

ČITANJE: 2 minute

Frakture, pucanje unutrašnjih organa i obilno krvarenje uzrok su smrti osam članova posade ukrajinskog aviona koji se u subotu srušio na području Kavale nakon što je iz Niša poletio za Bangladeš.

Rezultati obdukcije, koja je danas završena, pokazuje da su članovi posade pretrpjeli teške tjelesne povrede – od frakture lobanje, grudnog koša, gornjih i donjih ekstremiteta, rebara… Došlo je do pucanja unutrašnjih organa i obilnog unutrašnjeg krvarenja.

Doktor Nikolaos Kifnidis rekao je za medije da su muškarci, koji su ukrajinski državljani, imali između 35 i 50 godina.

Oni po tijelu nisu imali opekotine jer su najvjerovatnije iskočili iz aviona prije nego što se zapalio, prenosi Telegraf.rs.

Očekuje se da stignu toksikološki nalazi, a uzeti su DNK uzorci i otisci prstiju, i očekuje se da uskoro stignu rezultati iz laboratorije u Solunu.

Konzulat Ukrajine je preuzeo tijela, kako bi ona bila prebačena u Ukrajinu, čim prilike to dozvole.

Podsjetimo, avion je prevozio opremu, uključujući svjetleće minobacačke granate i granate za obuku u Bangladeš, kada se srušio u blizini Elefterupolija u sjeveroistočnom regionu Kavale, rekao je tokom vikenda srpski ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Antonov 12, koji je u vlasništvu ukrajinske kargo avio-kompanije Meridijan, srušio se nešto prije 23 sata po lokalnom vremenu. Avion je putovao iz Srbije u Bangladeš preko Jordana kada se srušio, rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Facebooku u nedjelju.

Stručnjaci ispituju mogućnost da li je greška pilota dovela do kobnog pada aviona. Prema izvorima iz grčkog ministarstva odbrane, kapetan letjelice “izgubio je dragocjeno vrijeme”.

Kako je prenijela Protothema, pilot je, navodno, umjesto da krene odmah ka aerodromu Hristopoli, koji je bio obaviješten o problemu s kojim se suočava i čekao ga je, krenuo ka moru, stigavši skoro do ivice Svete gore na Halkidikiju, a zatim je skrenuo za 180 stepeni ka Kavali, ali nije stigao do nje. Pao je tik ispred Paleohorija.

(SB)