Vijesti 09.03.2016.

Detalji otmice još nepoznati: Majka odvela Andriju preko Hrvatske?

ČITANJE: 3 minute
andrija
Kako je državljanka Rusije Nazmija Alina Radunović, uspjela da izvede iz Crne Gore trogodišnjeg sina Andriju Radunovića, uprkos pismenoj i usmenoj zabrani izdatoj policijskim službenicima na svim graničnim prelazima, poslije upozorenja oca Danila mještanina Herceg Novog, još nije poznato.

Alina je, posle, sada je to očigledno, podužih i vješto odrađenih priprema, dijete iz Crne Gore izvela 15 minuta posle ponoći, posljednjeg dana prošle godine, uz pomoć svoje majke koja je za tu priliku nekoliko dana ranije doputovala iz Rusije “u posjetu kćeri”, ali i uz dobru logistiku na graničnom prelazu Debeli brijeg, na kom je taksi vozilom izašla iz Crne Gore, na putu prema dubrovačkom aerodromu Čilipi. Tu je šest sati čekala let za Moskvu.

Očajni otac Danilo, dva dana prije toga, dobio je dojavu o otmici djeteta, koje je u tom trenutku bilo kod njega. Obratio se policiji obavještenjem da postoji mogućnost otmice njegovog djeteta. Međutim, sve je bilo uzalud. Sada je podnio krivičnu prijavu protiv “nepoznatog policajca” koji je propustio Alinu da uprkos neophodnoj saglasnosti oca za izlazak djeteta iz Crne Gore, koju nije imala, izvede dijete iz zemlje.

Istragu vodi i MUP Crne Gore. Uključilo se i Ministarstvo pravde Crne Gore, koje je Rusku Federaciju pismeno obavijestilo o svim detaljima ovog slučaja. Od njih se traži da se dijete vrati ocu, koji je prije otmice pokrenuo brakorazvodnu parnicu protiv Aline. O tome je izvjestio policiju 29. decembra, zahtjevajući da se do odluke suda o starateljstvu nad djetetom onemogući izlazak iz zemlje njegovom sinu.

Alina, koja je svog supruga napustila nekoliko mjeseci prije toga, iznajmila je stan u Budvi, u zgradi koju je “diskretno” nadgledala policija, jer je u njoj živio jedan visoki funkcioner. Ona je u Crnoj Gori stekla vrijednu imovinu, kojom sada upravlja njen advokat. Uprkos strogim zakonskim propisima “osnaženim” posebnim naredbama, uspjela je u svom naumu da odvede dijete.

U međuvremenu, Interpol je na svom zvaničnom sajtu objavio potragu za dječakom imajući u vidu i pravosnažnu privremenu mjeru Osnovnog suda u Kotoru kojom se nalaže Alini da omogući svakodnevni kontakt sina i oca. Istom naredbom Ruskinji je zabranjeno da preduzme bilo kakve radnje za promjenu personalnog identiteta sina, koji se sa njom nalazi u Ruskoj Federaciji, u Ufi, glavnom gradu Baškirije.

U javljanju crnogorskim medijima, Alina tvrdi da nije uradila ništa nezakonito, odnosno da nije otela dijete, već da je Crnu Goru napustila zato što ju je suprug izbacio iz stana. Najavila je krivičnu prijavu protiv njega zbog lažnog prijavljivanja nestanka djeteta i zbog nasilja u porodici.

– O svemu sam obavijestila Interpol. Zahtjevam da Crna Gora ukine potjernicu izdatu za dječakom. Moj suprug je potpisao da Andrija može da izađe iz Crne Gore sa mnom – kazala je Alina, što je njen suprug negirao dokumentacijom, u kojoj se tvrdi drugačije.

Otac nedostupan

Otac dječaka je nedostupan medijima iako su “Novosti” pokušavale da sa njime stupe u kontakt, ali prema onome što se priča u Novom i u drugim krajevima Crne Gore, svi su izgledi da je majka dječaka odvela u Rusiju, nakon svađe koju je imala sa suprugom. Navodno je preko graničnog prelaza sa Hrvatskom izašla iz Crne Gore sa svim važećim papirima. Čak ni u Upravi policije ne žele da daju bilo kakve podatke bez “čvrstih dokaza”.

Fotografija obišla svijet

Cijela Boka Kotorska je na nogama od posljednjeg dana prošle godine i saznanja da je upravo tada iz Herceg Novog nestao četvorogodišnji dječak Andrija Radunović, mališan iz mješovitog braka, od oca Danila i majke Nazmije Aline iz Rusije.

Njegova fotografija objavljena je u odjeljku za nestala lica na sajtu Interpola koja je obišla svijet. Dijete je rođeno 17. decembra 2012. godine u Pragu, u Češkoj i imao je državljanstva Crne Gore i Rusije, visine je 1,2 metra, sa smeđim očima i plavom kosom.

(Novosti.rs)