Vijesti 24.03.2017.

Detalji prve optužnice za sajber-kriminal u BIH: Haker napadao banke u Švajcarskoj

ČITANJE: 2 minute

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je prvu optužnicu u istoriji pravosuđa BiH zbog iznuda i hakerskih napada na banke i kompanije u inostranstvu. Optužen je Predrag Timotić nezaposleni profesor filozofije i sociologije koji je uhapšen u decembru 2015. u tajnoj akciji američkog FBI i MUP.

Prema optužnici, Timotić je od januara do decembra 2015. godine pomoću različitih kriminalnih servisa koristio usluge DDOS napada na informaciono komunikacionu infrastrukturu stranih banaka i kompanija.

Na meti Timotića bile su neke od najvećih banaka Švajcarske među kojima su Bank UBS AG, Bank Kredit Svis, Bank Julius Bar, Bank fon Rol AG.

Svi napadi bili su identični.

Timotić je prvo ograničavao pristup klijenata Internet mreži napadnutih kompanija, a zatim bi na engleskom jeziku poslao mejl zahtijevajući da mu oštećeni isplate odgovarajuće iznose u digitalnoj valuti-bitkoinu.

Protivvrijednost jednog bitkoina u vrijeme hakerskih napada Timotića iznosila je 462 KM, a danas je gotovo pet puta veća i iznosi 1.900 maraka.

U ukupno 33 hakerska napada na banke i kompanije u Švajcarskoj, SAD, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji Timotić je „zaradio“ 450 bitkoina.

Dio novca je isplatio preko računa otvorenih na imenima Aleksandre Marinković i nevjenčane supruge Dubravke Marinković.

U svim napadima Timotić se predstavljao pod pseudonimom „DD4BC“.

Jedan od napada zabilježen je 12. juna 2015. godine, a meta je bila kompanija Karensis Direkt Limited u Londonu. Napad je trajao 35 minuta, a Timotiću je isplaćeno 30 bitkoina u tadašnjoj protivvrijednosti od 12.133 KM.

U drugoj tački optužnice protiv Timotića navedeno je da je osumnjičeni od maja do jula 2015. godine uputio prijeteće mejlove na adrese sedam banaka i kompanija u Švajcarskoj.

Putem mejla na engleskom jeziku Timotić je tražio da mu uplate od 25 do 100 bitkoina, a u protivnom će funkcionisanje preduzeća biti onemogućeno sa novim DDOS napadom kapaciteta između 400-500 Gbps.

Napao inspektora i svjedokinju

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Predraga Timotića zbog napada na inspektora MUP RS  i svjedoka.

Timotić je 5. jula prošle godine ispred sedišta MUP RS sačekao inspektora i svjedoka, a zatim ih napao sa leđa.

(EuroBlic)