Vijesti 25.05.2023.

Detalji velike akcije u kojoj je razbijen regionalni kartel: Grupom rukovodio Bosanac iz zatvora

ČITANJE: 4 minute

Međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je hapšenjem 37 pripadnika izuzetno nasilne kriminalne ćelije sa Zapadnog Balkana, saopštio je MUP Hrvatske.

Pod vodstvom bosanskog državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope. Ranije je nezvanično objavljeno da je riječ o Dini Muzaferoviću zvanom Cezar.

U srijedu, 24. maja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. On su koordinirane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu uz podršku oficira EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra “visokovrijednom metom”, a koji trenutno služi 4-godišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ova osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovno davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.


Među objektima koji su pretraženi tokom akcijskih dana nalazi se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi.

Rezultati kriminalističkog istraživanja

 • 37 uhapšenih
 • 35.000 eura u gotovini
 • 4 pištolja i 2.000 komada streljiva
 • 15 kilograma kokaina
 • 8 kilograma heroina
 • nekoliko lažnih pasoša/ličnih karti

Tijela koja su učestvovala

 • Austrija: Kriminalističko obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)
 • Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen
 • Bosna i Hercegovina: Uprava federalne policije – Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo
 • Hrvatska: Ravnateljstvo policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminalitetaNjemačka: ZKA – Carinski ured za istrage München
 • Nizozemska: Policija Rotterdam
 • Slovenija – Generalna policijska uprava (Odjel za droge i Policijska uprava Ljubljana)
 • DEA ured Zagreb
 • Europol – Jedinica za droge
 • Operativna radna skupina “Balkanski kartel”

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne skupine “Balkanski kartel”.

Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju.

Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu “Balkanski kartel” koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije.

Osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne skupine nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana. Nastavkom rada radne grupe očekuju se i daljnji rezultati.

Detaljnije o rezultatima hrvatske policije:

Policijski službenici za suzbijanje kriminaliteta droga Ravnateljstva policije i Policijske uprave zagrebačke te Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 22 osobe starosti od 23 do 58 godina (državljani Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije) zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sustavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističko istraživanje međunarodnog je karaktera i provedeno je u suradnji s policijama Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Belgije te sa carinskim službama Njemačke.

Sumnja se da je osumnjičeni 37-godišnji državljanin BiH najkasnije početkom 2022. pa do kraja maja 2023. godine organizirao zločinačko udruženje te je u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave, krijumčarenja, neovlaštene prodaje i neovlaštenog nuđenja na prodaju kokaina, heroina, konoplje i smole konoplje te kontinuirane neovlaštene nabave, posjedovanja i prodaje vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, sve s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi.

E.M.