Vijesti 23.01.2023.

Detalji zapljene 52 kilograma kokaina u Sarajevu: Droga iz Ekvadora stigla sakrivena među bananama

ČITANJE: 2 minute

U Sarajevu su tokom vikenda u akciji “Kruna” pronađena čak 52 kilograma kokaina skrivenog među kutijama banana.

Nezvanično, narkotici su pronađeni u skladištu jedne kompanije, a pošiljka je navodno stigla iz Ekvadora.

Narkotici su bili upakovani u veći broj manjih paketa na kojima su bili natpisi “Z1”, “D&G prince”.

Vrijednost droge procjenjuje se na više miliona maraka. Drogu su pronašli pripadnici SIPA i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) te Obavještajnobezbjednosne agencije BiH (OBA).

Detalji o pronalasku narkotika nisu saopšteni, kao ni da li je neko uhapšen i osumnjičen.

Nezvanično, provjerava se ko je uvezao narkotike i gdje je bilo krajnje odredište ovolike količine droge koja sigurno nije bila namijenjena za tržište BiH. Iz UIO je saopšteno da su u saradnji sa SIPA i OBA drogu pronašli 21. januara.

– Pronađeno je i privremeno oduzeto 52 kilograma praškaste materije koja podsjeća na opojnu drogu kokain. Aktivnosti na terenu sprovedene su u subotu na području Sarajeva –  navodi se iz UIO i dodaju da je po okončanim aktivnostima na terenu predmet predat u nadležnost OBA i SIPA.

Kako je saopštila SIPA, narkotici su otkriveni na osnovu prijave tokom realizacije akcije “Kruna”.

– Akcija “Kruna” realizovana je po nalogu Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Nastavlja se dalji rad sa ciljem dokumentovanja krivičnog djela neovlašten promet opojnim drogama propisan Krivičnim zakonom BiH –  saopštila je SIPA, prenosi Glas Srpske.

Iz Tužilaštva BiH nisu ništa saopštili o pronalasku narkotika. Ovo je druga veća pošiljka narkotika pronađena u posljednjih godinu i po u BiH. Krajem avgusta u Doboju pronađeno je 73 kilograma kokaina skrivenog u pošiljci šećera i kokakole koja je stigla iz Kolumbije, prenosi Srpskainfo.

(A.M.)