Vijesti 28.10.2017.

Deurić i Grulović oštetili Grad Banjaluku za 7,42 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Republičko javno tužilaštvo sumnjiči Aleksandra Deurića pomoćnika direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS i Dragana Grulovića, šefa područne jedinice GU Banjaluka, da su zloupotrebom položaja Gradu Banjaluka pričinili ukupnu štetu od 7,42 miliona maraka, saznaje “EuroBlic”.

Iz obimne istražne dokumentacije u koju je „EuroBlic“ imao uvid, između ostalog se navodi da su Deurić i Grulović od 1. decembra 2015. do 8. februara 2016. godine iskoristili službene položaje u Geodetskoj upravi, te pribavili imovinsku korist privrednom društvu “Naš dom”. Ovom zloupotrebom osumnjičeni su oštetili Grad Banjaluku za 2,17 miliona maraka.

Grulović se tereti da je od 18. novembra 2016. do 3. januara 2017. godine kao šef područne jedinice Banjaluka GU RS, iskoristio službeni položaj tako što je donio rješenje kojim je odbijen zahtjev preduzeća “Građa” a.d. Banjaluka u stečaju za utvrđivanje prava vlasništva po osnovu kupovine državnog kapitala na objektima i zemljištu čime je oštetio Grad Banjaluku za 5,25 miliona maraka.

Na današnjem ročištu za određivanje jednomesečnog pritvora Deuriću, Gruloviću, te trećeosumnjičenoj Željki Milinković, Republičko javno tužilaštvo je pustilo na slobodu Milinkovićevu koja se tereti za krivično jtrgovine uticajem u predmetu “Marija Varnica”.

Odluka tužilaštva uslijedila je nakon današnjeg izlaganja advokata osumnjičene, Darka Kremenovića i Milana Petkovića koji su pred sudijom za prethodni postupak Okružnog suda Banjaluka, istakli kako nema osnova da se njihovoj branjenici odredi jednomesečni pritvor.

Advokati Darko Kremenović i Milan Petković istakli su na današnjem ročištu da nema osnovane sumnje da je Milinkovićeva počinila krivično djelo trgovina uticajem za koje je terete, pa tako ni uslova određivanje jednomjesečnog pritvora.

– Navodni dokazi za ovo krivično djelo su iskazi svjedoka, međutim iz njihovih iskaza se uočava da oni nemaju neposredna saznanja da je Željka Milinković primila bilo kakvu nagradu – naveo je advokat Petković.

Advokat Kremenović je dodao da su netačni navodi da njihova branjenica imala pretjerani društveni uticaj.

– Da li to znači da ako sam ja u dobrim odnosima sa tužiocem, sudijom, sudskim policajcima, da bi oni učinili za mene nešto nezakonito – upitao je Kremenović.

Milinkovićeva se tokom obraćanja sudu požalila na loše zdravstveno stanje, te je istakla da je nevina.

Nakon svega, republički tužilac Goran Glamočanin je zatražio kraću pauzu, a nakon nje i zvanično odustao od zahtjeva za jednomjesečnim pritvaranjem Milinkovićeve.

Odluka o pritvoru Grulovića i Deurića biće poznata do kraja dana.

(EuroBlic)

Oznake: Milan Petković