Deutsche Bank: Zlato je “sigurica”

zlato

zlato

Analitičari Deutsche Banka u najnovijim analizama preporučuju kupovinu zlata, tvrdeći da bi to moglo garantovati sigurnost u vrijeme nestabilnosti.

-U globalnom finansijskom sistemu uočavamo značajne promjene, naročito korporativni rizik SAD usljed oštrog odliva kapitala u Kini- smatra Deutsche Bank dodajući da bi kupovina zlata mogla biti garantovana sigurnost u vrijeme nestabilnosti.

Međutim, iako je cijena zlata pala s nivoa od 1.900 dolara na oko 1.200 u posljednje četiri godine, čini se da je zlato i dalje skupo, s obzirom na to da predstavlja jednu od najskupljih roba, posebno u odnosu na svojih posljednjih petnaest godina trgovanja.

Jedan od starih argumenata protiv investiranja u zlato je taj što zlato ne donosi nikakav prinos (npr. kamatu ili dividendu). Međutim, ako sada uzmemo u obzir negativne kamatne stope banaka, jasno je zašto zlato postaje primamljivo investitorima.

Deutsche Bank poručuje investitorima da budu strpljivi kada je u pitanju kupovina zlata. Inače, cijena zlata se oporavila 16 posto u odnosu na evro, 17,5 u odnosu na dolar i 24 procenta u odnosu na britansku funtu.

(Bizlife)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i