Biznis 28.02.2016.

Deutsche Bank: Zlato je “sigurica”

ČITANJE: 1 minuta
zlato
Analitičari Deutsche Banka u najnovijim analizama preporučuju kupovinu zlata, tvrdeći da bi to moglo garantovati sigurnost u vrijeme nestabilnosti.

-U globalnom finansijskom sistemu uočavamo značajne promjene, naročito korporativni rizik SAD usljed oštrog odliva kapitala u Kini- smatra Deutsche Bank dodajući da bi kupovina zlata mogla biti garantovana sigurnost u vrijeme nestabilnosti.

Međutim, iako je cijena zlata pala s nivoa od 1.900 dolara na oko 1.200 u posljednje četiri godine, čini se da je zlato i dalje skupo, s obzirom na to da predstavlja jednu od najskupljih roba, posebno u odnosu na svojih posljednjih petnaest godina trgovanja.

Jedan od starih argumenata protiv investiranja u zlato je taj što zlato ne donosi nikakav prinos (npr. kamatu ili dividendu). Međutim, ako sada uzmemo u obzir negativne kamatne stope banaka, jasno je zašto zlato postaje primamljivo investitorima.

Deutsche Bank poručuje investitorima da budu strpljivi kada je u pitanju kupovina zlata. Inače, cijena zlata se oporavila 16 posto u odnosu na evro, 17,5 u odnosu na dolar i 24 procenta u odnosu na britansku funtu.

(Bizlife)