Vijesti 26.05.2021.

Devet godina od tragedije u Zalužanima, roditelji ogorčeni: “Istina se krije, radi se o zataškavanju”

ČITANJE: 2 minute

Tog 20. maja 2012. godine u padu sportskog aviona “cesna” na automobilskoj stazi u Zalužanima kod Banjaluke poginuli su pilot Alen Crnalić (24), Nemanja Goronja (32), najpoznatiji padobranac u Srpskoj i padobranci Stefan Karanović (24), Nikola Stević (19) i Srđan Kosić (18).

Iako su pad aviona posmatrali roditelji i rodbina nastradalih, niko od njih nije informisan o toku istrage koje vodi Tužilaštvo BiH. Neki od njih godinama tvrde da im se niko nije obratio ni kao svjedocima.

“Nezavisne novine” pišu da je pod velikim znakom pitanja kad će ovaj slučaj biti okončan u Tužilaštvu BiH, s obzirom na to da je postupajući tužilac, koji je na tom predmetu radio godinama, otišao u penziju. Takođe tvrdi da je predmet dodijeljen nekom drugom, ali ne zna kome.

“Ja sam dva-tri puta pisao Tužilaštvu. Tužilac koji je taj predmet držao ništa nije uradio. Davno je morala biti okončana istraga. Imate tu dovoljno i dokaza i svjedoka”, naglasio je Kulić.

Živko Stević, otac Nikole Stevića, ogorčen je jer ni on ne dobija nikakve informacije o dosadašnjem toku istrage. Prema njegovim riječima, u ovom slučaju radi se o zataškavanju, odnosno, istina se krije.

“Mi apsolutno ništa ne znamo, kao da se to nije ni desilo. Ne znam šta ti ljudi rade, gdje to drže, ko to krije. To je zataškavanje, sto odsto. Mi ne možemo ni do čega doći, nemamo nijedan papir, osim izvještaja o smrti”, rekao je Stević.

Podsjetimo, pet mladića nastradalo je kada se u Zalužanima srušila i zapalila letjelica u kojoj su bili, i to neposredno nakon polijetanja.

Pad i tragičnu smrt sinova, uz zastrašujući vrisak, posmatrali su roditelji, a zatim su svojim vozilima bezuspješno pokušali da guraju olupinu aviona kako bi izvukli svoje najmilije. Očevi i majke ni devet godina kasnije ne znaju ko im je nanio najveću životnu bol.

Uzroci pada letjelice, koja je u crno zavila grad na Vrbasu, još su pod velom tajne. Istražioci su ranije davali šture, a danas ne daju nikakve informacije. Godine prolaze, a bol ostaje. Brojna pitanja su bez odgovora.

(E.M)