Magazin 18.03.2016.

Devet pitanja na koja morate odgovoriti prije braka

ČITANJE: 2 minute
ljubav brak
Prema nekima, brak je prava životna avantura, ali malo predbračnog istraživanja moglo bi da pomogne u boljem odabiru partnera za cijeli život. Provjerite neke od znakova da je ova veza – ona prava.

1. Ne morate da budete zajedno sve vrijeme:
Koliko god svaki sekund u društvu voljenog bio lijep, život tako ne funkcioniše. Treba da se volite van četiri zida, kao i unutar – podjednako je važno za srećan brak i dobar odnos.

2. Da li imate 25 godina?:
Studije kažu da je tada naš mozak potpuno razvijen, a prije toga ne donosimo uvijek razborite odluke.

3. Da li ste rekli šta vam smeta?:
Popularno zvane “crvene zastave” su one na koje treba da se osvrnete u odnosu i da pokušate da ih prilagodite jer ćete s time morati da se nosite zauvijek.

4. Možete li da prihvatite mane partnera?:
Možete li da ih prihvatite ili želite da mijenjate partnera? Ideja da osobu možete da promijenite u braku praktično je osuđena na propast.

5. Mišljenje o djeci i vjeri:
Koliko djece želite da imate i kada, koju će ulogu da igraju u vašim životima? Vjera je isto jedan od razloga zbog kojih nastaju nesuglasice kod parova.

6. Ko će da vodi računa o finansijama:
Da li ćete oboje da preuzmete roditeljske dužnosti, kao i one van kuće? Razgovarajte otvoreno i nemojte da pretpostavljate odgovore.

7. Da li vidite ovu osobu pored sebe sa 60 godina?:
Biran ispravno, brak je pravi maraton koji zahtijeva pripremu. Za dugotrajnu vezu treba da uživate u međusobnom društvu.

8. Razgovor o seksu i odanosti:
Da li možete da zamislite seksualne odnose do kraja života samo s tom osobom? Ako ne, razgovarajte o načinima kako je to izvodljivo, inače zavaravate i sebe i partnera.

9. Šta cijenite najviše u životu?:
Zapitajte se koje su vam glavne vrijednosti u životu i kako želite da provodite slobodno vrijeme. Važno je da vaš odabranik podržava vaše snove i ciljeve. Odricanje velikog dijela sebe i svojih interesa je loša ideja i uništiće vezu.

(NN)