Magazin 24.10.2015.

Devet razloga zašto psi hrču

ČITANJE: 2 minute
Pas
Hrkanje kod naših četvoronožnih prijatelja može ukazati na neke zdravstvene probleme. Da li i vaš pas hrče? Pročitajte koji su najčešći razlozi ove pojave…

Rinitis
I vaš pas može imati trenutnu upalu sluzokože nosa. Naime, psi mogu patiti od respiratornih infekcija, a čak i od alergija, što može da prouzrokuje hrkanje.

Gljivične bolesti
Aspergiloza je vrsta gljivične bolesti koju izaziva buđ u sijenu, travi i sličnim okruženjima. Ukoliko se ne liječi, ova bolest može izazvati nelagodnost, gubitak apetita i ozbiljne zdravstvene probleme.

Strano tijelo ili tumor
Možda je vaš pas udahnuo nešto što blokira disajne puteve. Hrkanje može takođe ukazuju na prisustvo tumora, tvrde stručnjaci.

Terapija
Neke vrste lijekova, kao što su lijekovi protiv bolova ili za opuštanje mišića, mogu da utiču na respiratorne organe, pa čak i da stisnu i suze disajne puteve. Ukoliko je pas na terapiji, hrkanje se može pojaviti kao nuspojava, ali po završetku liječenja i hrkanje će prestati.

Stomatološki problemi
Kvarni zubi mogu izazovati hrkanje kod ljubimca. Kvaran zub može izazvati gnojenje koje prodire u prolaze nosnih sinusa.

Gojaznost
Baš kao što je gojaznost može prouzrokovati hrkanje kod ljudi, tako može izazvati poteškoće u disanju i kod pasa. Takođe, višak kilograma može čak dovesti do kratkih prekida u disanju tokom sna, što loše utiče na rad srčanog mišića.

Anatomija rase
Rase sa veoma kratkim njuškama, kao što su engleski i francuski buldog, bostonski terijera, bokser, pekinezer, ši-cu i mops – imaju prirodnu tendenciju za hrkanjem. Naime, građa nosne šupljine utiče na prohodnost disajnih puteva pa dolazi do hrkanja.

Vremenski uslovi
Suv vazduh može da izazove hrkanje čak i kod pasa kojima to nije uobičajeno. Takođe, promene nadmorske visine tokom putovanja sa psom pa čak i oscilacije vadušnog pritiska mogu dovesti do hrkanja.

Poza u kojoj pas spava
Primjećeno je da i psi, baš kao i ljudi, mogu da hrču u zavisnosti od položaja u kom spavaju. Psi koji spavaju na leđima i na stomaku prave veći pritisak na respiratorne puteve pa dolazi do ove pojave, dok psi koji spavaju bočno, ispruženih šapica rijetko kada hrču.

Ukoliko vaš pas hrče, neka vaš veterinar obavi pregled kako biste ustanovili da li postoji neki zdravstveni problem.

(B92)