Vijesti 02.10.2015.

Devet vojnih sveštenika dobilo svoje diplome

ČITANJE: 1 minuta
vojni svestenici
U Vojnoj akademiji u Beogradu devet budućih vojnih sveštenika završili su odličnim uspjehom osposobljavanje na kursu za oficire vjerske službe.

Ovo je druga generacija kandidata za buduće vojne sveštenike koji posjeduju teološko znanje i fakultetsko obrazovanje, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Uvjerenja za uspješno završenu obuku uručio im je načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković, koji je istakao koliko je značajno da vjera bude uvedena u odbrambeni sistem Vojske Srbije.

U ime budućih vojnih sveštenika obratio se sveštenik LJubiša Čović, prvi u rangu, rekavši da je period proveden u Vojnoj akademiji na usavršavanju posebno poglavlje u životu svakoga od njih.

“Ovo časno učilište, Vojna akademija, predstavlja neizbrisivi trag u srcima vojnih sveštenika koji će se truditi da delaju na slavi Gospodu, a na polzu rodu svome i otadžbini”, rekao je Čović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vojne akademije, Odjeljenja za vjere pri Generalštabu Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve /SPC/, glavni vojni sveštenik Slađan Vlajić.

Vjerska služba u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane Srbije počela je sa radom 1. avgusta 2013. godine prijemom u profesionalnu vojnu službu 10 vojnih sveštenika i to osam sveštenika SPC, jednog sveštenika Rimokatoličke crkve i jedno duhovno lice Islamske zajednice.

Danas Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane Srbije ima sedamnaest vojnih sveštenika pravoslavne vjeroispovijesti, jednog sveštenika Rimokatoličke crkve i jednog sveštenika Islamske zajednice.

(Agencije)