“DEVETA DIMENZIJA” Održan Međunarodni festival stripa, bogat program za posjetioce

Drugi po redu Međunarodni salon stripa “Deveta dimenzija” održan je ovog vikenda u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a za sve ljubitelje devete umjetnosti bio je priređen raznovrstan i bogat program.

Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” organizovalo je salon, a ove godine gosti su bili svjetski i regionalni autori.

Svi ljubitelji stripa imali su priliku da se druže i više upoznaju sa autorima i njihovim radovima, da pogledaju nekoliko izložbi i kupe ili razmijene stripove na berzi stripa ili da učestvuju u školi crtanja.

Gosti salona bili su: Fabio Ćeloni, Marika Daloko, Aleksa Gajić, Nenad Cvitičanin, Igor Marković, Zoran Stefanović, Darko Kreč, Lazo Sredanović, Senad Mavrić, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljenović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Svakako jedan od značajnijih autora koji su gostovali je Fabio Ćeloni, koji je 1990. godine ostvario prvi kontakt sa “Diznijem” i radio na pričama o Mikiju Mausu, a 2000. godine započeo saradnju sa izdavačkom kućom “Boneli”, kao crtač popularnog serijala “Dilan Dog”, ali i Aleksa Gajić, strip autor poznat u regionu kao autor prvog dugometražnog srpskog animiranog filma “Technotise – Edit i ja”.

– Ljudi su sve više i više zainteresovani za strip. Prije deset godina interesovanje je bilo jako malo, ali onda smo osnovali “Devetu dimenziju” i odlučili da nešto promijenimo u sferi stripa u RS i BiH. Za 10 godina stanje se rapidno popravlja, mada može to još mnogo bolje – rekao je član Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” Zdravko Knežević.

Među sadržajima koje su posjetioci imati priliku da vide su postavka 14 retrospektivnih izložbi, sa nekoliko stotina stranica stripa, te promocije nekoliko strip izdanja, među kojima su i novi broj časopisa “Parabellum”, te drugi dio mange “Lost Hope” Srđana Vranješa.

– Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti salona – naveli su ranije iz “Devete dimenzije”.

Tokom trajanja salona, posjetioci su, između ostalog, mogli da pogledaju izložbe: Fabio Ćeloni – izložba strip tabli nastalih za izdavačke kuće “Boneli” i “Panini”, Marika Daloko, “Life in sketch”- izložba fotografija koja predstavlja rad 11 italijanskih strip crtača, njihov život u stripu, oko stripa i za strip, “David i ja” – izložba strip kaiševa stripa “David Štrbac”, doajena stripa u Republici Srpskoj, pokojnog Mire Mlađenovića, ali i da uživaju u “Čudnovatim stripovima Alekse Gajića”, kao i ostalih autora koji su bili gosti salona, te u izložbi strip tabli Škole stripa “Kunova” Zdravka Kneževića.

(Glas Srpske)

DODIK: Izetbegovićevo negiranje ustavne strukture uvod u propast BiH

Izjava Bakira Izetbegovića da će u Savjetu ministara biti mjesta samo za stranke koje entitete podrede instituicijama BiH, dodatno je otežala pregovore o formiranju nove vlasti. Ovu izjavu, predstavnici SNSD-a smatraju ucjenom i smišljenom provokacijom. Istovremeno, predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da je ta stranka počela aktivnosti za formiranje Savjeta ministara, u kojem će, kažu,

RAJČEVIĆ: Tri principa reforme visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će se koncept reforme visokog obrazovanja zasnivati na tri principa – internacionalizacija, modernizacija i racionalizacija.

ZANIMLJIVA IZLOŽBA Kreativni đaci bude svijest o zdravoj hrani

Slatkiši i sokovi bez šećera, zdrave žitarice, razne vrste voća i povrća, zimnica i ajvar krasili su danas štandove ispred Osnovne škole “Jovan Cvijić” u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, čiji su učenici organizovali izložbu zdrave hrane.