Magazin 11.01.2016.

Deveti Kustendorf počinje 22. januara

ČITANJE: 2 minute
kustendorf
Deveti po redu međunarodni filmski i muzički festival ”Kustendorf” održaće se od 22. do 27. januara na Mokroj gori, a kao i prethodnih godina, biće posvećen budućim filmskim stvaraocima te velikanima svjetskog autorskog filma.

U okviru takmičarskog programa, ove godine biće prikazano 17 filmova mladih autora iz raznih dijelova sveta, Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Irana, Islanda, Palestine, Meksika, Španije, Rusije i Srbije, a ova godina, prema riječima reditelja i osnivača festivala Emira Kusturice, biće ”najplodnija u konkurenciji mladih autora iz Srbije”.

-Ako išta vrijedimo, onda moraju da nam se dešavaju takve stvari. Skupiti djecu iz cijeloga svijeta i dovesti ih na jedno brdo, gdje je zapravo nedođija napravljena u destinaciju, mjesto na kojem je bio usamljeni stari plast sijena, koga je grom već načeo, a sada već postoji nešto što možemo da obilježimo kao kulturnu instituciju, mislim da je to čast Srbije, nije to samo pitanje onoga ko je zamislio- naveo je Kusturica.

Navodeći da je skoro cijeli filmski svijet, mladih autora, stao u šest dana trajanja festivala, Kusturica je rekao da je primijetan sve veći broj žena reditelja u svijetu, što je ”Kustendorf” odmah prepoznao tako da će ove godine na Mokroj gori biti prikazano više filmova koje su upravo žene režirale.

Program Savremene tendencije i ove godine će prikazati neke od filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore, a među ostalima, biće prikazani ”Dipan”, reditelja Žaka Odrijara, zatim ”Blago” Kornelijua Porumbojua, ”Planine mogu da odu” Đije Žangkea i ostali.

Ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Ivan Tasovac, čije ministarstvo je i jedan od pokrovitelja festivala, na konferenciji za štampu na kojoj je prezentovan deveti Kustendorf, iznio je svoje mišljenje zašto je ovaj festival jedinstven u čitavom svijetu.

-Kustendorf zapravo predstavlja sentimentalno putovanje u budućnost, zato što je to jedino mjesto gdje se mladi autori susreću sa svojim idolima i mogu da prikažu ono što rade. Takođe, to je i mjesto gdje se najveći filmski stvaraoci našega vremena susreću sa mladim autorima i zapravo mogu da vide ili predvide u kom pravcu će otići čitav njihov umetnički rad i na neki način postaviti neke osnove budućnosti filma i kompletne kulture- rekao je Tasovac, koji će ove godine po treći put otvoriti festival.

U okviru programa Retrospektive velikana biće prikazani filmovi Žaka Odrijara, a poseban dio programa će biti posvećen radu preminulog producenta Karla Baumgartena. Ove godine uveden je i nov program, pod nazivom ”Dekolonizovanje filma”, u okviru kojeg će biti predstavljeni filmovi koji dovode u pitanje klasne odnose unutar zapadnih društava.

Svake večeri, nakon projekcija filmova i radionica, biće održani muzički koncerti.

(NN)