Svijet 17.12.2022.

DEVETI PAKET: Na udaru novih sankcija EU protiv Rusije i poznati režiser Nikita Mihalkov

ČITANJE: 1 minuta

Evropska unija i zvanično je objavila 9. paket sankcija protiv Rusije, a na udaru se, između ostalih našao i proslavljeni ruski reditelj Nikita Mihalkov.

Mjere se odnose na ruske medije – „NTV/NTV Mir”, „Rusija 1”, „Ren TV” i „Prvi kanal”.

Ograničenja se odnose i na Moskovsku kreditnu banku i Dalekoistočnu banku.

Sankcije su, takođe, uvedene protiv vicepremijera Tatjane Golikove, ministara kulture, prosvete, nauke i obrazovanja, rada, za vanredne situacije i pravde, kao i 22 člana SavJeta Federacije i 20 poslanika Dume.

Novim ograničenjima obuhvaćeni su i predsJednik Ustavnog suda Rusije Valerij Zorkin, kao i sudije Ustavnog suda Rusije.

Pored toga, nove mJere odnose se na gubernatora Moskovske oblasti Andreja Vorobjova, kao i još gubernatore 6 ruskih oblasti: Novosibirske, Kalušske, Tverske, Nižegorodske, Murmanske i Astrahanske.

Takođe, mJere su uvedene i protiv „Roskomnadzora”, „Jedinstvene Rusije”, direktora Nacionalne garde, reditelja Nikite Mihalkova. Na listi su i voditelji, blogeri, politikolozi.

Na novom spisku antiruskih sankcija našle su se i dve ćerke čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Starija ćerka čečenskog predsednika Ajšat Kadirova obavlja dužnost ministarke kulture Čečenije, dok je druga, Hadižat Kadirova, direktor Departmana za predškolsko obrazovanje.

Mjerama su obuhvaćeni i GRU, ruska vojska, uključujući mornaricu, kopnene snage, snage za specijalne operacije.

Prema saopštenju Savjeta EU, nakon uvođenja i devetog paketa sankcija, personalne antiruske sankcije EU trenutno uključuju 1.386 fizičkih lica i 171 organizaciju.

Prethodno su i Sjedinjene Američke Države 15. decembra proširile sankcije protiv Rusije.

Na „crnu listu” Vašingtona uključen je ruski preduzetnik Vladimir Potanjin, ruski zvaničnici i nekoliko kompanija, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Rusija, sankcije