Region 01.06.2021.

DF: Odbijanjem da potpiše ugovor sa SPC, Krivokapić srušio osnovne principe koalicije

ČITANJE: 3 minute

Odustajanjem premijera Zdravka Krivokapića da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom srušeni su osnovni principi koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG), saopštili su predsednici stranaka tog političkog saveza nakon danas održanog sastanka.

Ocenjujući da je premijer naneo veliku štetu onima koji su ga izabrali i koji su mu verovali, pozvali su partnere u parlamentarnoj većini da potpišu „precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti“.

Smatraju da je Krivokapić izneverio njihovo strpljenje i kazali su da je izgubio njihovu podršku, „sve dok se obećano ne ispuni, i to bez odlaganja“. Koalicija „Za budućnost Crne Gore“, kako su poručili, ima dužnost koja je iznad političke i iznad svakog interesa, prenose „Vijesti“.

„Obavezni smo da poštujemo građane, da ih ne izneverimo, da ih sledimo i budemo izvršioci njihovih očekivanja. Duboko smo razočarani poslednjim političkim i politikantskim kalkulacijama premijera Zdravka Krivokapića kojima je naneo veliku štetu onima što su ga izabrali i koji su mu verovali. Ustupili smo mu prvo mesto na našoj listi, pobedili smo i izabrali Vladu koju je on predložio, bez bilo kakvih konsultacija sa nama. Svesno smo postupali suprotno političkim zakonima modernih društava, sve iz vere i nade da je to čovek koji može da pogreši kao i svi mi, ali koji neće obmanuti, prevariti i okrenuti leđa svojima. Verovali smo da neće raditi sebično za sebe i one druge koji su poraženi na izborima. Premijer je prekršio obećanje i datu reč građanima, Crkvi i blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu Irineju“, navodi se u saopštenju koje je medijima dostavio Demokratski front.

Nepotpisivanje Temeljnog ugovora, te, kako tvrde, neprikladan i neodgovoran odnos prema vjernicima i SPC, najveći je politički udarac koaliciji ZBCG od strane premijera.

„Očigledno je da svako drugi, počev od manjih koalicionih partnera do činovnika pojedinih NVO, imaju veći uticaj na Vladu od nas koji je sa dvotrećinskom većinom podržavamo. To je ne samo neprihvatljivo, nego je i ponižavajuće. Kada se potroši reč, izgubi poverenje i nekadašnja skromnost zameni umišljenošću, ličnom veličinom i važnošću, onda narodu ne ostaje ništa drugo nego da ustane i kaže da ga tako preko noći promenjen čovek više ne može predstavljati“.

Bilo bi prirodno, kako navode lideri partija koje čine ZBCG, da se Krivokapić zahvali „svima nama, da zatraži oprost i od onih koji su ga preporučili“ i pokaže da je demokratija iznad svakog pojedinca, a parlamentarna volja predstavnika naroda zakon koji se mora poštovati u svakoj prilici.

„Nažalost, plašimo se da se to neće desiti. Zato, u ovom cilju, pozivamo naše partnere u parlamentarnoj većini da, nezavisno od odgovora premijera Krivokapića koji nije želeo sa nama da razgovara ni oko budžeta, što je posebna i strašno ozbiljna tema, potpišemo precizan i jasan koalicioni sporazum svih stranaka koji je čine, a koji će obavezati ne samo sve potpisnike, nego i njihove predstavnike u izvršnoj vlasti. Nažalost, džentlmenski sporazum i data reč na kojima se uspostavila i izglasala Vlada Zdravka Krivokapića se u kontinuitetu kompromituje od strane premijera koji gotovo ništa nije uradio od onoga što je čvrsto obećao“, dodaje se u saopštenju.

(SB)