Politika 08.10.2022.

DF ucjenjuje poslanike: Traže novac od onih koji su napustili stranku

ČITANJE: 1 minuta

Poslanica u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Edita Velić  se našla u problemu kada je Demokratska fronta od nje potraživala 69.333 KM na osnovu Ugovora o uređivanju materijalnih odnosa DF-a i kandidata DF-a za sve nivoe vlasti, kojeg je ovjerio notar. Razlog tome je što je ova poslanica prešla u Narod i Pravdu, ali kako navodi došlo je do obustave izvršenja ove odluke, piše Avaz.

Juče sam to pojasnila kolegama iz drugog medija, ali su prenijeli nepotpunu informaciju. To što je došlo je rješenje iz 29. 6. i ono je došlo na izvršenje. Uputili smo žalbu, prigovor i sud je prihvatio naš prigovor 12.9. i tada je doneseno rješenje o obustavi izvršenja ovog postupka,  kazala je Velić za Avaz. Kako navodi, ona je pokrenula tužbu za poništenje tog ugovora i u toku je taj postupak na Općinskom sudu u Sarajevu.

Što se tiče ovog slučaja, to je obustavljeno na sudu u Goraždu. Pozadina svega ovoga je, čini mi se, u nekoj vrsti prepadanja nekih poslanika koji bi bili presudni u Kantonu Sarajevu, možda čak i u Goraždu ili Federaciji BiH. Ne znam da li su potpisivani notarski ugovori i prije ovih izbora, ali mislim da je pozadina to strašenje, dodala je ona.

Pojašnjava da ona nije sama u tome, nego da je u istoj situaciji čak 12 poslanika sa različitih nivoa vlasti, od Senada Hasanovića, Seada Milavice do brojnih drugih. Edita Velić tvrdi da kada se sve ovo završi podnijet će tužbu za ucjene.

Jer ovo nije ništa drugo nego klasična ucjena, ali prvo da poništimo ove ugovore , zaključila je Velić

Oznake: DF, ucjene