Biznis 06.07.2022.

“DIE PRESSE”: Austriji prijeti nestašica dizela

ČITANJE: 4 minute

Austriji preti nestašica dizela, tvrdi bečki dnevnik “Prese”. List ukazuje da se cena naftnih derivata stabilizovala na visokom nivou, nakon dužeg vremena stalnog rasta.

Sada dizel po litru košta oko 2,10 evra, a benzina više od 2,20 evra.

Dok brojni vozači sebi postavljaju pitanje da li imaju dovoljno novca za pun rezervoar, drugi se suočavaju sa problemom da li postoji gorivo koje koriste.

„Prese“ navodi da postoji izveštaj koji ukazuje da su, nakon što su prve benzinske pumpe bile prinuđene da racionalizuju prodaju goriva, i pošto je Austrija morala da pusti u prodaju rezerve goriva, sada preti nestašica dizela.

Sve je češća pojava, tvrdi list, da se na pumpama u Austriji ne može naći dizel, a to bi se, dodaje, moglo pogoršati.

Razlozi za to stanje su činjenica da Austrija uvozi masovno dizel i da ima samo malu proizvodnju, a najveći problem je što, zbog incidenta tokom remonta, rafinerija Švehat nije mogla da ponovo započne proizvodnju, već će to moći tek na jesen.

Rafinerija u Švehatu već tri meseca gotovo ništa ne proizvodi, pa je vlada donela odluku da pusti u promet deo državnih rezervi goriva.

Naime, rafinerija OMV trenutno radi samo sa jednom petinom svojih kapaciteta.

Da bi se problem rešio država će, tvrdi “Prese”, morati još jednom da pusti u promet deo rezervi.

Naime, početkom juna vlada je donela odluku da pusti u prodaju 112.000 tona dizela i 56.000 tona benzina iz državnih rezervi kako bi sprečila moguće nestašice.

Nehamer: Pojačanim informisanjem protiv dezinformacija

Austrijska vlada će ubuduće češće informisati građane o aktuelnoj situaciji u vezi sa gasom, odnosno stanja u strateškim rezervama, kako bi se izborila protiv kampanje dezinformacija, čiji je cilj da se stvori strah, izjavio je danas kancelar Karl Nehamer i najavio da se oduzima skladiste Hajdah, koje je držao Gazprom, a koje do sada nije punjeno.

Nehamer je naglasio da vlada nikada nije krila da je gas važan energent, i da je ključan za industriju, a time i za radna mesta i blagostanje.

Ukazao je da je vlada već preduzela brojne mere kako bi se borila protiv zavisnosti od ruskog gasa, koji Moskva zloupotrebljava.

“Uveli smo strateške rezerve gasa. Uveli princip ‘koristi ili gubiš’, pa tako skladišta koja se ne pune mogu biti oduzeta. To se tiče trenutno skladišta u Hajdahu, koje do sada Rusija nije punila i sada se ono predaje drugim operaterima”, naglasio je Nehamer.

Istakao je da je strateški cilj da se smanji ovisnost od ruskog gasa, kako kroz smanjenje ovisnosti od fosilnih goriva, tako i kroz nalaženje novih dobavljača, koji bi mogli Austriju istim kvalitetom da snabdevaju.

Preneo je da je dao nalog nadležnim resornim ministrima da redovno informišu građane u vezi popunjenosti skladišta gasa, kao i napretka u diverzifikaciji.

Istovremeno, dodaje da nova situacija zahteva i investicije u nove gasovode i novu infrastrukturu.

„Investicija u budućnost je investicija i u vodonik“, dodao je on.

Kazao je da Austrija puno polaže u zajedničku evropsku nabavku gasa.

Nehamer je, na konferenciji za štampu, rekao je da se radi o izazovnom vremenu i da se stalno pojavljuju novi izazovi.

Ministarka energetike Leonore Gevesler istakla je da je Austrija u prevelikoj meri ovisna od ruskog gasa, a da je razlog u pogrešnim odlukama proteklih decenija.

„Ne možemo vratiti vreme, ali moramo učiniti sve da osiguramo snabdevanje i u ovo teško doba“, dodala je ona.

Istakla je da trenutno u skladištima gasa ima 44 teravatsati gasa, što osigurava polovinu godišnje potrošnje.

Međutim, kaže da predstoji najavljeni remont gasovoda Severni tok 1 i da se ne zna hoće li ponovo biti pokrenut.

Najavila je da će narednih dana izdati uredbu kojom će velikim potrošačima gasa naložiti da svoja postrojenja prilagode za korišćenje i drugih energenata.

Građane je pozvala da i oni daju svoj doprinos smanjenju potrošnje servisiranjem gasnih kotlova, izbacivanjem vazduha iz grejnih tela, jer se time, kaže, ostvaruje ušteda i do 50 odsto.

Ukazala je da preduzeća koja uvoze gas koji nije ruski dobijaju finansijsku podršku za nastale veće troškove.

Kada je reč o skladištu Hajdah, koje je u vlasništvu Gazproma, rekla je da se mora obaviti priključenje na austrijsku mrežu, što će biti zakonski utvrđeno.

Istakla je da je postupak oduzimanja skladišta već pokrenut, na osnovu zakona koji je stupio na snagu od 1.jula.

Gevesler je rekla da je vlada odlučila da ne podiže nivo upozorenja, jer je i dalje moguće dostizanje cilja od 80 odsto popunjenosti skladišta do grejne sezone.

Ministar privrede Martin Koher rekao je da je Austrija dobro savladala ekonomski pandemiju, da se privredno oporavila od tog izazova, i izrazio uverenje da će biti uspešna i u savladavanju ovog izazova, prenosi RTV.

(dunav.at)