Politika 14.01.2022.

“DIE WELT”: Orban u opasnoj igri na Balkanu, podrškom RS želi još jednu kariku u svom lancu

ČITANJE: 2 minute

“Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu” naslov je teksta koji u uglednom njemačkom listu Die Weltu potpisuje Carolina Druten, njihova dopisnica iz Atine.

Odavno je poznato da je Balkan geopolitičko igralište, ali sada je tu Mađarska, članica Evrope unije i NATO-a, koja podržava secesionističke napore bosanskih Srba, navodi njemački list te citira jednog sljedbenika Milorada Dodika kako kaže da RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana, prenosi Klix.

Zapadni Balkan je već dugo vremena zapravo jedno područje, važan strateški prostor za Evropsku uniju, ali s Rusijom koja ometa integracijske procese u EU i NATO. Kina Zapadni Balkan vidi kao mostobran, a bliskoistočne zemlje i Turska isto tako želje povećati svoj utjecaj.

“Situacija je eksplozivna. Također zabrinjava napeta situacija u Ukrajini, sumnjam da bi NATO ili EU željeli sebi priuštiti još jednu sigurnosnu krizu u Evropi”, citira Die Welt politologa Jasmina Mujanovića.

Čini mi se da ove brige ne muče zvaničnike u Budimpešti, Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, a njemački list podsjeća kako Mađarska želi pokloniti RS 100 miliona eura. Mujanović kaže i kako je odnos obostrano koristan, kako Dodiku treba svaka moguća podrška, a kako Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neliberalnih režima.

“Orban računa i na proširenje EU i tu želi vidjeti Srbiju”, dodaje Mujavnović.

Die Welte navodi i zajedničkog “agenta” Oliver Varhelyia, evropskog komesara za proširenje, koji je otišao dalje od evropskih zajedničkih interesa, te s Dodikom koordinirao termin održavanja spornog zasjedanja Narodne skupštine RS.

Njemački list navodi i kritiku europarlamentarca Romea Franza, koji mađarskom diplomati na teret stavlja “povlašteni tretman Srbije i slučaj Dodik” te dovodi u pitanje njegov mandat.

(SB)

Oznake: Die Welt