Digitalizacija za bolju zaštitu arhivske građe

arhiva

arhiva

Izdvajanjem bezvrijedne dokumentacije i proširenjem kapaciteta arhiva Gradske uprave, Odjeljenje za opštu upravu, uspjelo je da obezbijedi prostor za skladištenje arhive do kraja 2015. godine.

Obezbjeđenje dodatnog prostora i prelazak na digitalni proces arhiviranja podataka primarni su zadaci za naredni period, kaže načelnik Odjeljenja za opštu upravu Slavko Tanasić.

– U arhivi Gradske uprave čuva se i koristi dokumentarno-arhivska građa nastala djelovanjem i radom oragana nekadašnje Skupštine opštine, odnosno danas  Gradske uprave Grada Banjal Luka za period od 1971. do 2014. godine. Veći dio čini je građa sa dužim rokovima čuvanja  i „trajno“, te samim tim predstavlja javnu arhivsku građu. O koliko obimnoj građi je riječ, najbolje ilustruje podatak da raspolažemo sa dokumentarno-arhivskom građom od nekoliko miliona predmeta-dokumenata, što u dužnim metrima  iznosi preko 3.000 metara – ističe Tanasić.

Važno je istaći da se u radu Gradske uprave broj predmeta iz godine u godinu povećava. Primjera radi u 2014. godini riješeno je  84.870 predmeta, dok je taj broj u 2013. godini bio manji od 60.000 predmeta. Stalno povećanje broja predmeta i obima dokumentarne građe koja nastaje u radu organa Gradske uprave zahtijeva i dodatni prostor za smještaj.

Zbog nemogućnosti Arhiva RS da, shodno Zakonu o arhivskoj djelatnosti, preuzme dokumentarno-arhivsku građu stariju od 30 i više godina, još 2012. godine  dio je izmješten u  prostorije skloništa u Novoj varoši.

-Polovinom ove godine premješten je još jedan dio dokumentrno-arhivske građe, tako da je sada u prostorijama skloništa u Novoj varoši smještena dokumentacija nastala za period od 1971. do 1991. godine u dužini od oko 900 metara – kaže načelnik Tanasić i dodaje da se na osnovu liste kategorija dokumentarne građe sa rokovima čuvanja redovno vrši sređivanje dokumentarne građe po hronološkom redu nastanka.

U februaru ove godine, Odjeljenje za opštu upravu pokrenulo je postupak usklađivanja liste sa zakonskim propisima. U skladu sa Zakonom o arhivskoj djelatnosti pribavljena je i saglasnost Arhiva RS, nakon čega je gradonačelnik Slobodan Gavranović imenovao Komisiju za sređivanje dokumentarne građe i izdvajanje bezvrijedne dokumentacije, nastale radom i djelovanjem organa Grada Banja Luka za period od 2004. do 2013. godine.

U toku je sređivanje ovih materijala i izdvajanje bezvrijedne dokumentacije koja će po završetku posla biti uništena na zakonom propisan način.

– Građa se tako sređena, cjelovita i nepromjenjena, čuva u prostorijama-depoima u zgradi Gradske uprave, površine oko 500 kvadratnih metara i prostorijama skloništa u Novoj varoši u površini od oko 200 kvadratam, u kojima su obezbijeđeni propisani mikroklimatski, hemijsko-biološki i fizičko-tehnički usovi – rekao je on.

Dakle, Gradska uprava grada je, kao imalac dokumentarne građe koja pretežno čini arhivsku građu u nastajanju, obezbjedila odgovarajući prostor, opremu, stručno osposobljeni kadar i sredstva za sprovođenje mjera zaštite vlastite dokumentarne-arhivske građe.

Samim tim, stvorene su sve pretpostavke da ona bude dostupna svim ovlašćenim korisnicima pod jedankim uslovima, a građa se daje na korišćenje u službene i druge opravdane svrhe.

Strankama u postupku, sudovima,  oraganima uprave, kao i drugim pravnim i fizičkim licima, koja dokažu da imaju pravni interes, omogućuje se uvid u dokumentarnu-arhivsku građu, kao i pravo na prepis i ovjeru, radi korišćenja u obavljanju svojih redovnih poslova i ostvarenja svojih prava.

Takođe, arhivsku građu, bez ograničenja u svom radu i djelovanju, koriste i organi lokalne samouprave, koja im se izdaje na korišćenje putem reversa.

O kolikom poslu je riječ najbolje govori podatak da je samo u toku 2014. godine  arhivirano je 61.714 premeta,  izvršena ovjera prepisa i na revers izdato 5.724 predmeta, a u odgovarajuće klasifikacije po godinama nastanka uloženo 36.015 predmeta.
Gradska uprava ulaže dodatne napore da svoje usluge učini kvalitetnijim  i na zadovoljstvo građanima kao korisnicima.

-Kada je u pitanju arhiv, sa ciljem unapređenja kvaliteta, naš primarni cilj jeste konvertovanje dokumentarne-arhivske građe iz fizičkog oblika u elektronski/digitalni oblik. Ovim bi se postigao veći kvalitet zaštite, brža dostupnost, lakši pregled, efiksanost, ušteda u prostoru i vremenu i novcu, veća bezbjednost, jednostavnije upravljanje pravima pristupa i drugo – zaključio je načelnik Tanasić.

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,

Uhapšen još jedan ljekar na UKC-u

Policija je uhapsila još jednog ljekara u UKC RS, saznaje Srpskainfo.  Odlično obaviješten izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkriva da je uhapšen ljekar Dejan Aćić. – Novo hapšenje uslijedilo je nakon današnjeg hapšenja načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS – objasnio je izvor iz banjalučke policije. Prema saznanjima Srpskainfo oba slučaja su

“Vučko” blokira Addiko banku zbog duga od milion KM

Firma „B&B Vučko“ pokrenula je izvršni postupak kako bi naplatila dug od milion maraka od Addiko banke na osnovu pravosnažne presude. Naime, presudom Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz novembra 2019. godine potvrđena je ranija presuda Okružnog privrednog suda Banjaluka kojom je Addiko banka obavezana da „Vučku“ plati oko 1.050.000 KM. Advokat „Vučka“ Predrag

Konfucijev institut organizuje početni kurs Kineskog jezika

U toku je upis na početni kurs kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjaluci.  – Početak kursa je 3. februara, a termini su ponedjeljkom i srijedom od 18 časova u prostorijama Konfucijevog instituta, na prvom spratu Fakulteta političkih nauka – saopštili su organizatori. Možete se prijaviti na mejl adresu: [email protected] Cijena je 250 KM,  a

SANDIĆ: Brutalna laž da je zatvoren put prema Motikama

Apsolutna je neistina da je nova saobraćajnica u Ulici Kralja Aleksandra na Petrićevcu zatvorena “nakon što su pojedeni volovi i prasići”, kako tvrdi PDP, izjavio je Slaviša Sandić, načelnik banjalučkog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, nakon što je Gradski odbor PDP saopštio je da novi put, na pravcu prema Motikama, zatvoren dan poslije proslave otvaranja. 

OVO JE MOJ DOM: Banjaluka mi je otvorila vrata kada mi je bilo najpotrebnije

Prisjećajući se svog djetinjstva u Siriji, Yamen kaže da je u školu krenuo dvije godine ranije, što je u ovoj zemlji moguće za djecu koja polože određene testove, pa je kao jako mlad završio prvi ciklus Elektrotehničkog fakulteta. Nakon toga, slijedeći porodičnu tradiciju, odlučio je da školovanje nastavi u nekoj drugoj zemlji. Prvo je otišao

UHAPŠEN NAČELNIK KLINIKE ZA ANESTEZIJU Golić osumnjičen za obljubu nad pacijentom

Banjalučka policija uhapsila je danas Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC RS, potvrđeno je za Srpskainfo. – Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, zaprimili su prijavu da je u UKC Banjaluka počinjeno krivično djelo “Obljuba nad nemoćnim licem”. Zbog sumnje da je učinio krivično djelo uhapšena je osoba inicijala D. G. U