Vijesti 18.08.2016.

Digitalni signal do 15. septembra

ČITANJE: 1 minuta

Sve pripreme su završene i testno emitovanje digitalnog signala počeće do 15. septembra, kaže rukovodilac ekspertnog tima za digitalizaciju javnih servisa Zdravko Šavija.

Dodaje da su svi problemi riješeni i da su spremni za taj dugoočekivani poduhvat.

– U idućih mjesec bavićemo se organizacijom i posljednjim pripremama kako bi sve bilo spremno za svečano puštanje testnog signala – istakao je Šavija.

Emitovanje testnog signala javnih RTV servisa – BHRT-a, RTRS-a i FTV-a na području Sarajeva, Banjaluke i Mostara predstavlja prvu fazu digitalizacije u BiH. Sva tri javna emitera u isto vrijeme će pustiti signal.

Probno emitovanje digitalnog signala je, prema najavama nadležnih za ovaj proces, trebalo da počne u proljeće. Na tom putu su se pojavile brojne prepreke, počevši od loših vremenskih uslova koju su znatno usporili pristup visokim vrhovima i postavljenje opreme, preko upražnjenje fotelje ministra komunikacija i transporta BiH, do trzavica i problema sa resorom odbrane za dobijanje potrebnih dozvola.

BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. jun 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala.

(Glas Srpske)