Vijesti 29.02.2016.

Digitalni signal u BiH od 15. marta

ČITANJE: 2 minute
rtrs
Tri javna emitera u BiH, odnosno BHRT, RTV FBiH i RTRS između 15. i 20. marta počeće sa testnim emitovanjem digitalnog signala u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.

-To će biti najkasnije do 20. marta. Građani će morati birati televizore koji primaju digitalni signal ili moraju nabaviti set top box uređaje koji omogućavaju prijem digitalnog signala- rekao je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Preduslov za testno emitovanje digitalnog signala bilo je dobijanje dozvole od strane Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK), koju je RTRS dobio juče, a BHT i FTV nekoliko dana ranije.

-Agencija je pozitivno odgovorila na podneseni zahtjev RTRS te izdala dozvolu za korištenje opreme nabavljene u prvoj fazi digitalizacije, koja je instalirana na području grada Banjaluka- saopšteno je juče iz Regulatorne agencije za komunikacije.

U saopštenju dalje navode da su izdavanjem ovih dozvola otklonjene sve prepreke za početak digitalnog emitovanja TV signala tri javna servisa na širem području Sarajeva, Banjaluke i Mostara.

Ova prva faza digitalizacije koštala je nešto malo manje od sedam miliona KM i ona podrazumijeva uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva,

Banjaluke i Mostara. Inače, digitalni signal je već nekoliko godina standard u svim razvijenim zemljama svijeta, a prelazak sa analognog na digitalni za građane znači više TV kanala, bolju slika, zvuk bez šumova itd.

U poređenju sa analognom televizijom, slika će biti oštrija, u većoj rezoluciji, boje su življe, a zvuk čistiji i kvalitetniji. BiH je jedina zemlja u Evropi koja je propustila 17. juni 2015. godine kao krajnji rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje signala, zbog čega je u prošlosti imala velike probleme, prije svega sa zemljama iz regiona, jer su predajnici u BiH ometali signale televizija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd.

Prvobitno, problemi su se javili jer je tender za nabavku opreme za prvu fazu nekoliko puta propadao, a kada je ta oprema i nabavljena, postavljeno je pitanje njenog vlasništva. RTRS nije želio pristati na to da oprema bude u vlasništvu korporacije, na šta je Savjet ministara BiH i pristao, ali tek dva mjeseca nakon što su istekli svi rokovi za prelaz sa analognog na digitalno emitovanje signala.

(NN)