Biznis 02.04.2019.

DIGITALNO TRŽIŠTE: Kompanija iz Banjaluke otvorila prvu mjenjačnicu kripto-valuta u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Digitalne valute sve su prihvaćenije u svijetu, a polako uzimaju maha i u BiH. Tome u prilog ide i informacija da je u BiH otvorena u prva kripto mjenjačnica, Balkan Crypto Exchange (BCX), koju je pokrenula kompanija Digital Assets Management d.o.o. Banja Luka.

Do sada su kod nas digitalne valute bilo moguće kupiti jedino od njihovih vlasnika, direktnom razmjenom, za razliku od npr. Slovenije gdje Bitcoin možete kupiti na svakoj “Petrol” benzinskoj pumpi.

S obzirom na to da na prostoru Bosne i Hercegovine ne postoji pravno lice koje integralno spaja nove tehnologije sa klasičnim tržištem, osnivači su odlučili da iskoriste priliku da na lokalnom tržištu svim fizičkim i pravnim licima u Bosni i Herzegovini omoguće učešće na tržištu digitalne imovine.

Digital Assets Management d.o.o. je kompanija koja je nastala iz potrebe da na domaćem tržištu ponudi kvalitetnu uslugu, kako u smislu posredništva u kupovini i prodaji digitalne imovine, tako i u razvoju softvera i platformi na osnovu Blockchain tehnologije, te edukacije i savjetovanja klijenata.

Prema nekim procjenama, u BiH je trenutno između 5 000 i 10 000 kućnih rudara kriptovaluta koji stvaraju neku vrijednost ali je ne mogu lako unovčiti.

Kriptorudari u BiH mjesečno “u privatnoj režiji“ izrudare po 100 dolara, ukupno na mjesečnom nivou to može dostići i milion KM u protuvrijednosti.

(Srpska Cafe)