Region 17.01.2023.

DIJASPORA U SAD: BiH i Srbija iza Hrvatske i Slovenije po procentu državljana preko okeana

ČITANJE: 1 minuta

Amerika je popularna domovina kod Evropljana. Zato i ne postoji evropska država koja nema dijaspore u Americi. Ubjedljivi prvak po dijaspori u SAD je Irska, a Bosna i Hercegovina zajedno sa Srbijom i Kosovom zaostaje po broju dijaspore u Americi u odnosu na druge zemlje regiona.

Zbog ekonomskih, političkih, socijalnih ili nekih drugih prilika brojni ljudi su odlučili potražiti svoju sreću u nekoj drugoj zemlji. Jedna od najpopularnijih useljeničkih država, proteklih nekoliko stoljeća, zasigurno je SAD. U pokušajima ostvarivanja čuvenog američkog sna, milioni useljenika su upravo u Sjedinjenim Američkim Državama pronašli svoj novi dom.

Tako BiH ima svega 3,1% dijaspore u SAD, Srbija 2,9%, dok Crna Gora ima 5%, Hrvatska 12%, a Slovenija 8,5%. Kosovo svoje dijaspore u Americi ima samo 0,1 %, Makedonci 3,7%, a Albanci 7%.

Irska u Americi ima čak 620% svog stanovništva. Dakle, Irska ima više od šest puta stanovnika u Americi, nego u okviru svojih granica. U Americi živi čak 96% Škota, a 74% Velšana u odnosu na broj stanovnika u matičnoj državi. Skoro 40% dijaspore u Americi ima i Velika Britanija, dok Norveška ima čak 71%.

Amerika nije pretjerano popularna zemlja ni među Turcima, tako da Turska ima samo 0,2% svoje dijaspore u SAD. S druge strane, Njemcima je Amerika vrlo draga, te oni broje čak polovinu svog stanovništva u SAD, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: dijaspora