Svijet 13.12.2022.

Dijelovi Lisabona pod vodom (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Snažne kiše danas su pogodile portugalsku prijestonicu, stvorile poplave u tunelima, nosile automobile i primorale vlasti da prekinu javni saobraćaj i zatvore neke glavne puteve.

Kancelarija lisabonskog gradonačelnika u utorak je proglasila crveno upozorenje za prijestonicu te pozvala stanovnike da ostanu kod kuće i da izbjegavaju putovanje uz estuarij rijeke Tejo.

Hitne službe su od ponoći izvijestile o 275 incidenata u Lisabonu i obližnjem okrugu Setubal, uključujući poplavljene ulice, tunele i željezničke stanice. Pod vodom je i nekoliko restorana i trgovina.

“Neće biti lako vratiti situaciju u normalno stanje”

Komandir agencije za civilnu zaštitu Andre Fernandes na konferenciji za medije rekao je kako “neće biti lako” vratiti situaciju u normalno stanje jer se očekuje nastavak obilnih kiša.

Kancelarija gradonačelnika objavila je da gradski autobusi i tramvaji ne voze, da podzemna željeznica ne funkcioniše u potpunosti te da pristup dijelu željezničkih stanica nije dostupan zbog poplava.

Loši vremenski uslovi zaustavili su život u lisabonskom području i prošle srijede kad je jedna osoba poginula u poplavljenom podrumu.

Crveno upozorenje u centralnom dijelu zemlje

Snažne kiše u utorak su pogodile i druge dijelove Portugala. Meteorološka agencija IPMA proglasila je crveno upozorenje u centralnom dijelu zemlje.

“Danas je dan za ostati kod kuće, raditi od kuće, pomalo kao tokom pandemije”, rekao je šef IPMA Miguel Miranda za televiziju SIC.

“To je jedini način da pomognemo onima koji rade na ulicama”, dodao je.

Lisabonsko gradsko vijeće kritikovano je što tokom godina nije izgradilo infrastrukturu protiv poplava. Gradonačelnik Karlos Moedas rekao je da će uskoro početi izgradnja pet kilometara dugog tunela za drenažu.

(Agencije)

Oznake: Kiša, Lisabon, poplava