Vijesti 18.01.2023.

Dilere razotkrila aplikacija Anom, novac ulagali u nekretnine i vozila

ČITANJE: 3 minute

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba kojom ih tereti za šverc narkoticima na osnovu dokaza koji su proistekli dešifrovanjem aplikacije Anom.

Optuženi su Saša Ratković Sale (32) iz Trebinja, državljanin BiH i Srbije,  Dragan Supić (49) iz Dervente, državljanin BiH i Srbije, Tomislav Vidaković Tomo (33) rođen u Dubrovniku, državljanin BiH,  Vladica Rakić (42) iz Beograda, državljanin Srbije, Vasilije Stjepić Profa, (57) iz Brčkog državljanin BiH i Švedske, Mitar Blagojević General (37) iz Foče državljanin BiH, te policijski službenik MUP-a HNK Miroslav Čalija (48) iz Mostara, državljanin BiH i  Dražen Šiniković (43) iz Konjica, državljanin BiH. Svi optuženi nalaze se u pritvoru.

– Optuženi se terete da su, djelujući kao organizovana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regiona, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična  djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga kokaina i marihuane. Prodajom narkotika sticali su velike nezakonite imovinske koristi – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da osumnjičene osim za šverc drogom terete i za pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U optužnici se navodi da su optuženi nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina kokaina i marihuane, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužilaštvo BiH zatražilo je blokiranje identifikovane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tokom postupka.

– Optuženi su se koristili vršenjem koruptivnih krivičnih  djela, kako bi vršili krivotvorenje dokumenata za grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti. Optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnim  djelima pranja novca i kupovine nekretnina-pojasnili su u Tužilaštvu BiH.

Istakli su da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a u odnosu na osumnjičenog Matković Milana (1985.), predloženo je produženje mjere pritvora i osumnjičeni će biti ispitan čim se steknu uslovi  jer ispitivanje nije izvršeno zbog samopovrjeđivanja osumnjičenog u pritvorskoj jedinici.

Milan Matković, iz Trebinja juče se izbo se nožem u bolničkom stacionaru zatvora u Vojkovićima jer je nezadovoljan postupkom nadležnog tužioca.

On je incident napravio i 13. januara kada je sebi zašio usta i započeo štrajk glađu. On je provukao feder od hemijske olovke kroz gornju usnu kako bi zašio usta.  Osim njega, u štrajk glađu su stupila i još tri osumnjičena iz njegove grupe. Oni su se na taj korak odlučili jer smatraju da im nije omogućeno pravo na nepristrasno suđenje, te da je istraga protiv njih pod stalnim pritiskom, kako medija, tako različitih visokih funkcionera uključujući i međunarodne koji su vezani za BiH.

Oznake: Anom