Region 06.10.2022.

Dio opozicije u Srbiji i grupa intelektualaca predstavili Deklaraciju o Kosovu

ČITANJE: 13 minute

Naša ideja je reintegracija KiM u ustavno-pravni poredak Republike Srbije, zajednička je poruka predstavnika opozicionih partija u srpskom parlamentu koju su ju utorak uputili iz Beograda. Ovu poruku su pretočili i u Deklaraciju koju su na konferenciji potpisali predstavnici Dveri, Zavetnika, Novog DSS-a, POKS-a i Narodne stranke a kojom su, kako kažu, „stali zajedno u odbranu KiM“.

U Medija centru u Beogradu održana je konferencija kojoj su prisustvovali predsednici Pokreta Dveri, Boško Obradović, Novog DSS-a, Miloš Jovanović, Narodne stranke, Vuk Jeremić, Miloš Ković ispred Pokreta za odbranu KiM, Miroslav Vasić ispred Zavetnika, kao i druge javne ličnosti, intelektualci i akademik Matija Bećković. Bećković je ujedno pročitao tekst deklaracije.

Suočeni sa pritiscima zapadnih sila da se „kosovsko pitanje hitno reši“, svesni smo težine trenutka u kome se Srbija i srpski narod nalaze. U ovom odsudnom času polazeći od potrebe da se prevaziđu stranputice prošlosti, donosimo Deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom legitimnom i pravednom rešenju.

Neprihvatljivi su predlozi o podeli i razmeni teritorija, odricanju od Kosova i Metohije, predaji dela ili cele teritorije, članstva „Kosova“ u Ujedinjenim nacijama, drugi koji na bilo koji način ugrožavaju celovitost pokrajine u sastavu Republike Srbije. Niko nema ni pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije.

Polazeći od Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije, verni Kosovskom zavetu, ističemo da je jedino prihvatljivo rešenje za državu Srbiju, srpski narod i sve naše građane, puna reintegracija teritorije Kosova i Metohije sa svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Republike Srbije.

Spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ustavno-pravna reintegracija obaviti na zajedničku budućnost, navodi se u deklaraciji koju je pročitao Bećković.

Ovaj akademik je ujedno poručio da bi priznanjem Kosova Srbija „postala izuzetak i ruglo među narodima i državama“.

Obradović: Za sva vremena završena priča o “razgraničenju”

Na ovoj konferenciji je predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović, naznačio da će se četiri opozicione parlamentarne stranke suprotstaviti svakom pokušaju priznanja Kosova i odricanje od dela Srbije.

„Za sve nas ovde je neprihvatljiva i za sva vremena završena priča bilo kakve ćosićevsko-vučićevske ideje razgraničenja, podele KiM, razmene teritorija, priznanja, modela dve Nemačke, ulaska Kosova u UN ili bilo koju međunarodnu instituciju. Dakle bilo čega što bi bilo u suprotnosti Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244, našem identitetu, tradiciji je za nas sve ovde neprihvatljivo i tome ćemo se suprotstaviti“, poručio je predsednik Pokreta „Dveri“.

On je takođe naglasio da je njihova vizija puna reintegracija i kompletan povratak KiM u ustavno-pravni poredak Srbije, ali se ujedno založio za zaštitu i primat nacionalnog interesa u odnosu na stranački.

Jovanović: Srbija bez KiM nije više Srbija

Predsednik Novog DSS-a i predstavnik koalicije NADA, Miloš Jovanović, poručio je da je neophodna radikalna promena kosovske politike.

„Ovo što mi radimo godinama unazad kao država je politika ustupaka i puzećeg priznanja secesije naše južne pokrajine i koja nepovratno razara najvitalnije državne i nacionalne interese. Krajnji ishod ovakve politike je da damo potpuni legitimitet secesionističkim vlastima i da Kosovo zaživi kao nezavisna teritorija“, naznačio je ovaj političar.

Kaže da to mora da se menja, te takođe naglašava da bi glavni cilj srpske politike trebalo da bude puna reintegracija Kosova u ustavno-pravni poredak Srbije.

Precizira da je tako nešto moguće, da će dugo trajati i biti „mukotrpno“, ali i naglašava da je pitanje – „da li smo mi kadri i sposobni kao generacija za tako nešto“.

„Ako to ne učinimo, neće se priča završiti samo na KiM-u, otvoriće se drugi niz pitanja i ako ustaknemo, ova zemlja će se pretvoriti u beogradski pašaluk, gde će živeti stanovništvo koje će biti sve samo ne srpsko. Fizički ćemo opstati kao narod, kao nacija sigurno nećemo“, poručio je Jovanović.

Kaže da će koalicija NADA uvek biti na usluzi i da se bori u parlamentu i van parlamenta, te da neće odustati od svojih stavova.

„Srbija bez KiM nije više Srbija i Srbi bez KiM nisu više Srbi. Onom kome to nije jasno ima veliki problem, a ako neko poput takvog vlada, onda svi zajedno kao nacija imamo problem, a probleme valja rešavati“, naznačio je Jovanović.

Jeremić: Ne treba da priznamo Kosovo, čak i ako ga ceo svet prizna

Vuk Jeremić ispred Narodne stranke poručuje da je na ovoj generaciji da ispuni svoj deo „aktuelnog savremenog kosovskog zaveta“:

„Da ne učinimo ništa što bi moglo biti shvaćeno ili ne daj Bože međunarodno-pravno nepovratno doživljeno ili uvedeno kao odricanje od ovog dela naše teritorije, istorije i duše“.

Jeremić ocenjuje da nije dovoljno to što velika većina poručuje – „nećemo priznati Kosovo“.

„Mi ne treba da priznamo Kosovo čak i ako ga ceo svet bude priznao. Ali mislim da je važan marker našeg vremena stupanje Kosova u eventualno članstvo UN“, poručio je ovaj političar, naznačivši da bi trebalo da se „prepozna ta opasnost“.

Kaže da je više nego jasno da postoji inicijativa u vezi sa priključenjem Kosova UN-u, te još jednom podsetio na stav svoje stranke o tome da bi trebalo da se pošalju pisma stalnim članicama UN – Kini i Rusiji kojim bi se od njih tražilo da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti ako pitanje članstva Prištine dođe na dnevni red.

Kaže da prema njegovim saznanjima ta pisma još uvek nisu poslata, iako je, kako kaže, Vučić na to pristao.

Pozvao je prisutne da izvrše javni pritisak da Vučić „ispuni obećanje“.

Ovaj zvaničnik je ujedno podsetio na nedavno zasedanje UN-a, ali i na Vučićev govor u kojem nije rekao da je za Srbiju članstvo Kosova u UN neprihvatljivo.

Naznačio je da je to „najjači utisak“ za one koji prate situaciju na Zapadnom Balkanu.

„Ovog trenutka je od ogromnog značaja staviti rampu na eventualno članstvo Kosova u UN. Pod aktuelnim okolnostima to se može učiniti isključivo uz podršku dve stalne članice Saveta bezbednosti koje ga nisu priznale (Kina i Rusija)“, poručio je Jeremić.

Jeremić se takođe založio za punu reintegraciju KiM u ustavno-pravni poredak Srbije, ali i kazao da na tom putu predstoji mnogo koraka.

„Isključivo fokusiranje i insistiranje na taj konačni korak može poremetiti naš kapacitet da postižemo ove korake koji su neophodni u međuvremenu, ukoliko zaista želimo da to bude ispunjeno“, naveo je Jeremić.

Precizira da odmerenost u pristupu ovom problemu ne isključuje odlučnost.

Vasić: Mi ne možemo okrenuti glavu od onoga što je ustavna kategorija

U ime pokreta „Zavetnici“ obratio se Miroslav Vasić.

On kaže da bi međunarodna zajednica najviše želela da Srbija prizna Kosovo koje bi postalo član UN ili da se Srbija „pravi luda i ćuti i da gleda kako se to dešava i ćuti“.

Naznačio je da će međunarodna zajednica biti u problemu ukoliko Kosovo postane član UN bez saglasnosti Srbije.

„Oni će se naći u situaciji da širom Evrope i sveta imaju na desetine slučajeva secesija i zahteva da se priznaju određene teritorije. Oni to svakako ne žele“, naznačio je.

Sa druge strane, poručuje da to Srbija ne može da uradi.

„Imamo svoj Ustav. Mi ne možemo okrenuti glavu od onoga što je ustavna kategorija, naša istorija“, poručio je Vasić.

Ovaj poslanik ujedno tvrdi da su u ovu igru „uvučene i prištinske vlasti“.

„Oni ne traže više eksplicitno priznanje nego se vode definicijom koju je dala prištinska platforma. Oni pokušavaju kroz rezoluciju o normalizaciji odnosa da na mala vrata uvuku Srbiju u jednu situaciju gde bi ona ćuteći, kroz normalizaciju drugih tehničkih stvari došla do toga da u nekom trenutku ne odreaguje, ukoliko bi Kosovo došlo do toga da bude primljeno u UN“, naznačio je Vasić.

Đurković: Nikakvo odricanje, nikakve razmene

Miša Đurković, doktor filozofije, direktor Instituta za evropske studije, mislilac i javni delatnik, poručio je na ovoj konferenciji da je trenutno na delu intenzivan pritisak na Srbiju u raznim pravcima, a pre svega da da bi se „završio posao“ oko KiM.

Kaže da je ponovo lansirana pričao o dve Nemačke, te da se u pojedinim krugovima u Beogradu na to „odgovara nesrećnom idejom o razgraničenju koja podrzumeva razmenu teritorija“.

Đurković ocenjuje da se postavlja „opasan presedan“ o rešavanju problema u Srbiji vršenjem pritiska da se gazi Ustav i zakoni Srbije, ali i dodaje da se plaši da će biti pokušaja da se na isti način rešava kosovsko pitanje, čemu mora da se stane na put.

Đurković ujedno precizira da se juče usvojenom deklaracijom tačno definiše rešenje kosovskog pitanja.

„Za nas je to jedino rešenje. Dakle, nikakvo odricanje, nikakve razmene, za nas je našim zavetom, našim institucijama i našim Ustavom definisano šta je u budućnosti zadatak Srbije i svih srpskih subjekata“.

On je ujedno naznačio da žele da građane pozovu na otpor, odnosno doprinesu ostvarenju cilja.

„Pozivam razne subjekte, od javnosti, politike, političkih stranaka da nam se u ovom poduhvatu pridruže i da svi zajedno nastavimo da se borimo za reintegraciju KiM u ustavno-pravni poredak Srbije“, kazao je Miša Đurković.

Ković: Jug više niko ne pominje, a tamo su većina stanovništva i glavne svetinje

Miloš Ković ispred Pokreta za odbranu KiM podsetio je da je u Beogradu septembra meseca održan Europrajd, uz konstataciju na to da su srpski predsednik i organi vlasti doneli odluku da šetnje neće biti, ali i da se ona dogodila nakon insistiranja ambasadora SAD u Srbiji.

„Ako smo izgubili suverenitet nad centrom glavnog grada, šta onda reći za KiM, šta treba očekivati“, poručio je Ković.

On je ocenio da je na Severu Kosova na delu „faktička okupacija“ od strane Kosovske policije.

„Izgrađene su četiri baze od kojih je ona u Zubinom Potoku izgrađena na zemlji Srba bez ikakve legalne osnove. Uz te krize izazvane pitanjima ličnih dokumenata i registarskih tablica, vlast u Beogradu branila je samo Sever Kosova. Jug više niko ne pominje, gde je većina našeg stanovništva, gde su naše glavne svetinje. Jugu su nametnute lične karte i registarske tablice mnogo ranije. Zbog toga niko prstom nije mrdnuo, ti ljudi su prevareni“, poručio je Ković.

Kaže i da se sada srpska imovina prodaje „brže nego ikada“.

„Ljudi su izloženi 22 godine stranoj okupaciji i sada prodaju zemlju. Na naše oči nestaje Orahovac, onaj srpski prsten oko Prištine“, naznačio je.

Kaže i da mladi Srbi masovno napuštaju KiM – „jer vide beznađe i korupciju koja dolazi pre svega od Srpske liste“.

„Imate na KiM ljude koji primaju po nekoliko plata, a porodice su sklonili u centralnu Srbiju dok narod gleda to. Ljudi odlaze zbog gneva. Imate najsiromašnije porodice koje ne prodaju imovinu i najbogatije koji ne prodaju, ali ljudi – oni srednji, prodaju masovno i to se sada događa“, poručio je Ković.

Kaže da Srbija i te kako može da zaustavi prodaju jer sadašnja vlast ima „takav stepen kontrole“ nad srpskim stanovništvom na KiM koji bi im olakšao da to u jednom danu zaustave. Međutim, kako kaže, to nisu učinili.

„Zašto to ne čine? Da li je ćutanje znak odobravanja? Da li je reč o želji da srpski narod iscuri u centralnu Srbiju. Ja mislim da je tako“, poručio je Ković.

On smatra da se ponovo radi na ideji razgraničenja.

„Da li krugovi oko Aleksandra Vučića zaista veruju da će im biti dato razgraničenje, s obzirom na najnoviji tok stvari – uspostavljanje baza na Severu. Kako razgraničavati Sever od juga kada je potpisan Briselski sporazum kojim su naše sudstvo, policija i naša civilna zaštita predati Kosovu“, poručio je Ković.

On precizira da ključni problem nisu Priština i Vašington, već Beograd.

„Mi više nemamo poverenja. Ovo je prvi predsednik Republike koji otvoreno nudi strancima naše teritorije na trgovinu. To do sada nismo imali. Ovo se ne može porediti ni sa jednom vlašću, osim one okupacije tokom svetskih ratova“, poručio je Ković.

Precizira da je ključni problem sadašnje vlasti to što ne šalje jasne poruke i kalkuliše.

„Ne može se kriti stav o KiM kao zmija noge. Naša poruka mora biti jasna – ako zanemarimo kosovski zavet, osnovni moral, osnovu ljudskost, onda ostaje puka geopolitika koja kaže, ukoliko se odreknemo KiM, svi znamo šta je sledeće“, naznačio je Ković.

On je ujedno poslao poruku opozicionim poslanicima u srpskom parlamentu – da stave nacionalni interes iznad stranačkog i ličnog.

„Onda kada se stavi nacionalni interes, a nema većeg interesa od KiM, od odbrane državanih granica, onda se dobija i za stranku i na ličnom planu“, poručio je Ković.

Anđelković: Idemo stranputicom kosovskom koja će se loše okončati

Publicista i magistar geopolitike, Dragomir Anđelković, precizirao je na ovoj konferenciji da postoji pritisak Zapada povodom uvođenja sankcija Rusiji, ali i da on nije toliki kako se predstavlja.

Sa druge strane, kaže da je cilj zapravo okupacija Srbije do kraja, te da se na tim stubovima nadoveže uvođenje sankcija, ulazak u NATO.

Precizira da u toj igri učestvuje i srpska vlast od koje se, kako kaže, očekuju novi ustupci u vezi sa Kosovom.

Kao ustupak je definisao usmeni sporazum zaključen krajem avgusta na osnovu kojeg je Srbija prestala da izdaje ulazno izlazna dokumenta za one građane koji poseduju samo kosovsku ličnu kartu.

„Ponovo smo trampili ništa za nešto. Dali smo im ono što žele. Napravili smo veliki korak ka provaliji, a to se u našim medijima predstavlja kao veliki uspeh, a nije. To je implementacija Ahtisarijevog plana“, kazao je Anđelković.

Precizira da je zbog toga inicijativa koji su pokrenuli dala značajni rezultat jer su se „nacionalno orijentisane parlamentarne stranke“ okupile i da je to dobar osnov za to da se ne dopusti „skriveno prepuštanje KiM“.

„Sve što radimo mora da se manifestuje kroz proteste i otvorenu borbu za podsticanje vlasti i društva da se mnogo aktivniije bori za KiM. Mi sada nesumnjivo idemo stramputicom kosovskom koja će se loše okončati. Krajnji je momenat da se nešto uradi i pokrene narod“, zaključio je Anđelković, prenos kossev.info.

(SB)