Dio tereta moraju podnijeti i poslodavci

Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske održao je danas, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sastanak s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi sa korona virusom.

Na sastanku kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić, konstatovano je da je Vlada Republike Srpske među prvima u regionu preduzela mjere s ciljem ublažavanja posljedica virusa korona po privredne subjekte, ali i da poslodavci moraju podnijeti dio tereta.

– Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio – navedeno je u saopštenju Vlade Srpske.

Navedeno je da su članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu sa promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje.

– Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora Republike Srpske biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vlada će donositi interventne mjere, s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima – dodaje se u saopštenju,

Istaknuto je da je posebna pažnja posvećena pitanju radno-pravnog statusa radnika u vanrednoj situaciji i da ni jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade.

Radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu se reguliše na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje.

S ciljem pravovremenog informisanja stanovništva u jedinici lokalne samouprave, neophodno je da Republička uprava civilne zaštite uspostavi funkcionisanje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ovi centri su dužni da organizuju dežurstva 24 časa, te da sačine listu servisnih informacija sa podacima o kojima će svakodnevno informisati građane.

Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u Republici Srpskoj postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Situacija na tržištu se redovno prati i nema poremećaja u snabdijevanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje. Proizvodnja i distribucija električne energije odvija se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije uspostavio je Stručni operativni tim s ciljem pružanja informacija.

Svi građani i privrednici mogu da se jave na sljedeće brojeve telefona: 051/360-010; 051/360-011; 051/360-012; 051/360-013; 051/360-014 i mejl adresa:  [email protected]

Mjerama Vlade Republike Srpske omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30.06.2020. godine, te njihovo plaćanje u ratama do kraja 2020. godine. Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 odsto.

Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini počela je 16. marta 2020. godine. Sve obaveze javnih fondova prema privredi su isplaćene i nema zastoja u plaćanju. Međunarodni transport funkiconiše, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj je redukovan u skladu sa novonastalom situacijom.

Republički štab za vanredne situacije daje pojašnjenje pojma trgovina robe široke potrošnje, a u smislu Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, u dijelu koji se odnosi na tačku 2. podtačka b. Zaključka, da se pod navedenim pojmom podrazumijeva i trgovina robom za održavanje lične higijene i higijene prostora.

Rad svih subjekata navedenih u tački 2. podtačka b) navedenog Zaključka se mora organizovati uz preduzimanje mjera propisanih ovim Zaključkom.

Iz gore navedenog slijedi da trgovine koje u svom asortimanu imaju proizvode koji služe za održavanje lične higijene i higijene prostora mogu da organizuju svoj rad u terminu od 7:00 do 18:00 časova, uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite.

(RTRS/Foto: RTRS)

Sva lica poštovala mjeru kućne izolacije

U posljednjih 24 časa svih 194 lica kontrolisanih na području Republike Srpske poštovali su mjeru kućne izolacije. Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave su saopštili da je do sada iskontrolisano 95.244 lica sa izrečenim mjerama kućne izolacije od čega njih 287 ovu mjeru nije ispoštovalo. (banjaluka.net)

POVODOM DANA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Uređenje više izletišta u blizini grada

Povodom obilježavanja Dana zaštite životne sredine, u narednih nekoliko dana biće organizovano uređenje više lokacija i izletišta u gradu. U okviru ove akcije, danas krećemo sa čišćenjem, sječom šiblja i uređenjem trim staze u Trapistima – ističe načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar. Poslije Trapiske šume, akcija će biti nastavljanje uređenjem izletišta na Banj

ŠULIĆ: Mnogo spornih stvari u rezoluciji Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić naglasio je da je u Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, mnogo toga sporno, te da je predstavnicima Republike Srpske posebno zasmetalo to da se ne pominju žrtve genocida Srbi, Jevreji i Romi.

“Srebrena malina” još nije platila PDV, dug narastao

U aprilskoj PDV prijavi “FH Srebrena malina” prijavila je obavezu za uplatu nešto više od 452 hiljade KM. To do danas nije plaćeno, pa je dug trenutno nešto veći od 473 hiljade KM. Potvrdio je to za “Radiosarajevo.ba” Ratko Kovačević, portparol UIO BiH. “Pored toga, preostalih 20 respiratora je i dalje na Aerodromu Sarajevo i

DANAS POSLJEDNJI TRENING: Igrači Borca od sutra na odmoru, prozivka igrača 22. juna

Fudbaleri banjalučkog Borca danas imaju posljednji trening, a sutra im počinje odmor koji će da traje do 22. juna za kada je trener Vlado Jagodić zakazao prozivku.  Nekoliko mlađih igrača i fudbaleri koji su u proteklom periodu imali problema sa povredama radiće još desetak dana, dok će ostali poslije zajedničkog ručka danas u 17 časova

KORONA VIRUS ZOVE NA OPREZ: Mobilni telefoni upozoriće građane ako se nađu blizu zaražene osobe

Mobilni telefoni upozoravaće ubuduće Italijane ukoliko se nađu blizu osobe zaražene virusom korona. Italijanska Vlada pokrenula je aplikaciju “imuni” (Immuni) za pametne telefone, koja šalje građanima poruke ako su u blizini zaražene osobe.  Aplikacija je dostupna za besplatno preuzimanje, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, a prenijeli italijanski mediji. Kako je navedeno, aplikacija će biti aktivirana 8.