Dio tereta moraju podnijeti i poslodavci

Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske održao je danas, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, sastanak s ciljem razmatranja prijedloga mjera podrške privredi u novonastaloj situaciji u vezi sa korona virusom.

Na sastanku kojim je predsjedavala potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić, konstatovano je da je Vlada Republike Srpske među prvima u regionu preduzela mjere s ciljem ublažavanja posljedica virusa korona po privredne subjekte, ali i da poslodavci moraju podnijeti dio tereta.

– Razmatrana je potreba redefinisanja liste djelatnosti kojima je proglašenjem vanredne situacije zabranjen rad, kako bi se određenim uslužnim djelatnostima, uz poštovanje higijensko-sanitarnih mjera, rad dozvolio – navedeno je u saopštenju Vlade Srpske.

Navedeno je da su članovi Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske su predložili da se Uredba o ograničenju cijena na nivo od 5. marta redovno analizira u skladu sa promjenama u ulaznim cijenama i shodno tome usklađuje.

– Na osnovu podataka o stanju u privredi, po privrednim djelatnostima, koje će Privredna komora Republike Srpske biti obavezna da svakodnevno dostavlja Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vlada će donositi interventne mjere, s ciljem pomoći najugroženijim privrednim subjektima – dodaje se u saopštenju,

Istaknuto je da je posebna pažnja posvećena pitanju radno-pravnog statusa radnika u vanrednoj situaciji i da ni jedan radnik ne bi trebalo da dobije otkaz i oni poslodavci koji budu otpuštali radnike neće moći da računaju na pomoć Vlade.

Radno-pravni status radnika koji su dobili rješenje nadležnog organa o izolaciji/karantinu se reguliše na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Radno-pravni status radnika koji su privremeno ostali bez posla zbog više sile reguliše se po Zakonu o radu, kao i radno-pravni status roditelja koji su zbog prestanka rada škola i vrtića primorani da uzmu bolovanje.

S ciljem pravovremenog informisanja stanovništva u jedinici lokalne samouprave, neophodno je da Republička uprava civilne zaštite uspostavi funkcionisanje regionalnih centara za obavještavanje i uzbunjivanje. Ovi centri su dužni da organizuju dežurstva 24 časa, te da sačine listu servisnih informacija sa podacima o kojima će svakodnevno informisati građane.

Situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda je stabilna, u Republici Srpskoj postoje dovoljne zalihe pšenice i drugih poljoprivrednih proizvoda, svi podsticaji poljoprivrednicima se redovno isplaćuju u skladu sa utvrđenom dinamikom.

Situacija na tržištu se redovno prati i nema poremećaja u snabdijevanju prehrambenim i proizvodima široke potrošnje. Proizvodnja i distribucija električne energije odvija se nesmetano i bez prekida u isporuci za krajnje korisnike.

Takođe, Republički štab za vanredne situacije uspostavio je Stručni operativni tim s ciljem pružanja informacija.

Svi građani i privrednici mogu da se jave na sljedeće brojeve telefona: 051/360-010; 051/360-011; 051/360-012; 051/360-013; 051/360-014 i mejl adresa:  [email protected]

Mjerama Vlade Republike Srpske omogućeno je odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30.06.2020. godine, te njihovo plaćanje u ratama do kraja 2020. godine. Svim korisnicima zajmova iz fondova kojima upravlja IRB odobren je tromjesečni moratorijum na otplatu. Paušalno plaćanje poreza na ukupan prihod malih preduzetnika sa jednim ili dvoje zaposlenih umanjen je za 60 odsto.

Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini počela je 16. marta 2020. godine. Sve obaveze javnih fondova prema privredi su isplaćene i nema zastoja u plaćanju. Međunarodni transport funkiconiše, čak i prema Italiji, a unutrašnji saobraćaj je redukovan u skladu sa novonastalom situacijom.

Republički štab za vanredne situacije daje pojašnjenje pojma trgovina robe široke potrošnje, a u smislu Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, u dijelu koji se odnosi na tačku 2. podtačka b. Zaključka, da se pod navedenim pojmom podrazumijeva i trgovina robom za održavanje lične higijene i higijene prostora.

Rad svih subjekata navedenih u tački 2. podtačka b) navedenog Zaključka se mora organizovati uz preduzimanje mjera propisanih ovim Zaključkom.

Iz gore navedenog slijedi da trgovine koje u svom asortimanu imaju proizvode koji služe za održavanje lične higijene i higijene prostora mogu da organizuju svoj rad u terminu od 7:00 do 18:00 časova, uz preduzimanje svih propisanih mjera zaštite.

(RTRS/Foto: RTRS)

Srbija od ponedjeljka počinje slati pomoć RS

Srbija će od ponedjeljka početi da šalje veliku pomoć Republici Srpskoj. Najavio je to u nedjelju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prenijela je agencija “Tanjug”. “Je l’ vi stvarno mislite da je moguće da uradimo sve u skladu sa onim što piše u našem budžetu sad kada budemo Republici Srpskoj od sutra slali pomoć”, rekao je Vučić

I MIGRANTI POMAŽU SRBIJI: “Šijemo maske, imamo ljekare, radićemo sve što treba”

Migranti iz Sirije i drugih arapskih zemalja smješteni u Prihvatnom centru u Bujanovcu uputili su prije nekoliko dana pismo državnim vlastima u kojem navode da se stavljaju na raspolaganje za pružanje pomoći tokom vanrednog stanja, potvrđeno je Bujanovačkim u kampu smještenom u fabrici Svetlost. „Među nama ima bolničara, radnika, farmera, ali smo svi, pre svega,

RADOJIČIĆ: Razmišljamo o potpunoj zabrani okupljanja na određenim mjestima

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci produžio je preventivne mjere za još 14 dana s ciljem sprečavanja širenja virusa korona. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a pojasnio je da će sve preventivne mjere biti produžene do 13.aprila, a odnose se na gradski prevoz, predškolsko vaspitanje, trgovinsku i ugostiteljsku djelatnost, zanate i

RADOJIČIĆ: Istekli osnovni rokovi prva tri klastera

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da se za prva dva banjalučka klastera može reći da su se ugasili, a da je i trećem istekao osnovni rok, te ukazao na značaj što u gradu nije bio nijedan smrtni slučaj uzrokovan virusom korona. Radojičić je pojasnio da se istek roka odnosi na 14 dana, koji je

CVIJANOVIĆ: Bošnjačka opstrukcija odluke o vanrednom stanju atak na Srpsku

Zbog bošnjačke najave potezanja mehanizma zaštite vitalnog interesa doći će do odgađanja odluke o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, izjavila je u intervjuu za našu televiziju predsjednica Srpske Željka Cvijanović. – Procjenjujem da će kompletna procedura trajati 10 dana, što je u ovim uslovima pandemije virusa korona dug period – naglasila je Cvijanovićeva. Povlačenje

HUMANOST NA DJELU: Pakete hrane ostavljaju na ulici za najugroženije

U doba kada je svima potrebna solidarnost, internetom kruže snimci koji pokazuju da je ipak u ljudskom duhu spremnost da se pomogne drugima. Kako na društvenim mrežama piše, građani Turske su na ulicama ostavljali pakete hrane onima koji su najugroženiji. Kako se piše po društvenim mrežama, paketi su ostavljeni za one koji zbog korona virusa

ZBOG VIRUSA KORONA: Najpoznatiji operski pjevač hitno prebačen u bolnicu

Najpoznatiji operski pjevač, Plasido Domingo (77) hitno je prebačen u bolnicu nakon što se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, samo nedjelju dana nakon što je saznao da je obolio od opasnog korona virusa. Plasidu se naglo slošilo, a kako bi bio pod stalnom kontrolom ljekara, on boravi u bolnici u poznantom meksičkom ljetovalištu Akapulko. Pjevač je