Politika 23.05.2022.

Diplomate zabrinute: Moglo bi biti ugroženo štampanje glasačkih listića

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ugostila je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Majkla Marfija i šeficu misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek u prostorijama ove institucije, a tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora.

Marfi je kazao da takvi izbori predstavljaju osnov demokratije, a da su za građane oni pravo sadržano u Ustavu BiH.

– Bilo bi neustavno, pa i antidejtonski ako bi neko građanima ove zemlje uskratio pravo na slobodne i pravične izbore. SAD su privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti konstitutivnih naroda i građana ove zemlje u okviru euroatlantskih institucija. Stoga, zajedno sa OEBS-om i CIK-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi ličnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa”, naglasio je Marfi.

Dalje ističe da će u građani u oktobru imati priliku oblikovati budućnost BiH, izabrati političke predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine, ali i pozvati ih na odgovornost za sve ono što su postigli ili nisu za vrijeme svog mandata.

– Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, da li su se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Da li je situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokratiji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir – naglasio je Marfi.

Kavalek je još jednom ponovila da je održavanje izbora od krucijalnog značaja te upozorila da je zbog nedostatka finansija ugrožen niz procesa u vezi sa pripremama izbora.

– Moglo bi biti ugroženo zapošljavanje, štampanje i pakovanje glasačkih listića. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar. U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva BiH, Savjeta ministara BiH i Kolegija PSBiH da preduzmu hitne mjere kako bi osigurali sredstva za održavanje izbora – poručila je Kavalek.

Ambasadori su dodali i to da je važno da CIK ostane nepristrasan i da svojim potezima ne ugrozi izbore.

Prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović kazao je da čini sve kako bi izbori bili na vrijeme. Podsjetio je da su pojedini tenderi poništeni zbog nedostatka novca, ali i da su zaposleni u CIK-u angažovani prekovremeno kako bi posao završili na vrijeme.

(A. S.)