Svijet 11.09.2020.

“DIPLOMATSKI RAT” BJELORUSIJE I UKRAJINE Ambasador zaprijetio: Pravite vrlo loš korak

ČITANJE: 1 minuta

Ambasador Ukrajine u Minsku Igor Kizim zaprijetio je bjeloruskim graničarima „diplomatskim ratom“ kada su ga zamolili da otvori gepek svog automobila.

Incident se dogodio 5. septembra na granici Ukrajine i Bjelorusije.

Kizim, kojeg je Kijev ranije pozvao na konsultacije, vraćao se u Minsk preko graničnog prelaza “Nova Guta“. Po njegovim riječima, bjeloruski graničari su ga natjerali da otvori gepek i pokaže lične stvari, prenosi Sputnjik.

To je izazvalo bijes kod ambasadora koji je saopštio da tako nešto nije doživio za svojih 27 godina diplomatske karijere.

Kako se vidi na snimku koji je objavila Granična služba Bjelorusije, Kizim je na granici upozorio da je, u skladu sa Bečkom konvencijom, pretresanje diplomatskog vozila moguće samo uz čvrste razloge. On je pitao graničare da li oni imaju takve razloge, na šta je dobio potvrdan odgovor. Graničar je saopštio da neće biti pregledan cijeli prtljag, već samo žele da otvore gepek.

“Zvaće vas mnogo ljudi“, rekao je na to Kizim i obećao da će napisati protestnu notu.

“Ovim vi pravite vrlo loš korak… Kada vaš ambasador bude putovao ovuda, na našoj granici će mu biti sasvim drugačije. Pokrećemo diplomatski rat“, zapretio je on.

On je ipak otvorio gepek, a tamo su bile samo torbe. Graničari ih nisu otvarali.

Pogranična služba Belorusije je izjavila da ambasador nije pretresan, već da su graničari samo pogledali njegov automobil, a to ne predstavlja kršenje Bečke konvencije.

(A.M/banjaluka.net)