Vijesti 08.03.2016.

Diplome Univerziteta BiH priznate u većini država

ČITANJE: 2 minute
diplome
Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je danas u Banjaluci da su diplome univerziteta iz BiH priznate u većini država, uz određene nostrifikacije koje se moraju uraditi ili određeni probni rad i testiranja.

On je istakao da BiH predstoji usklađivanje nastavnih planova i programa koje se odnosi na kompetencije svršenih studenata sa evropskim univerzitetima. Bokonjić je u pauzi konferencije “Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH” novinarima rekao da je ovaj projekat veoma značajan jer dolazi nakon više pokušaja da se podigne međunarodna saradnja i internacionalizacija, otvorenost i vidljivost univerziteta iz BiH.

-Ključni nedostaci oba javna univerziteta u Republici Srpskoj, ali i drugih javnih univerziteta u BiH, jesu problem internacionalizacije, vidljivosti, mobilnosti nastavnika i studenata i realizacija sporazuma koje imamo sa različitim univerzitetima- dodao je Bokonjić.

On je istakao da je zbog toga položaj univerziteta iz BiH na različitim ljestvicama poređenja prilično nizak, što se odražava na kvalitet edukacije i istraživanja na univerzitetima.

-Prorektori na javnim univerzitetima i rektorski timovi su napisali zajedničku projektnu aplikaciju koja je prošla pri Evropskoj komisiji, te će se sljedeće tri godine baviti uspostavljanjem strategije u vezi sa internacionalizacijom univerziteta- pojasnio je Bokonjić.

Prema njegovim riječima, nedostatak novca i motivacije doveli su i do smanjene mobilnosti nastavnika i studenata u inostranstvo. Sekretar Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Jelena Starčević rekla je da postoji problem sa statusom visokoškolskih ustanova u BiH, odnosno činjenicom da nije završen prvi krug akreditacije i prilikom priznavanja visokoškolskih kvalifikacija iz BiH vani najčešće dolazi do zahtjeva za dodatnim informacijama koje se odnose na to da li je visokoškolska ustanova akreditovana ili ne.

-Do sada nismo imali nijedan slučaj da je odbijeno priznavanje diplome u inostranstvu- navela je Starčevićeva i dodala da je većina visokoškolskih ustanova u Srpskoj akreditovana.

Profesor u Levenu Andrej Gufert smatra da je bitno da se utvrde slabosti i prednosti univerziteta u BiH, a slabosti se odnose na nedostatak kadra i novca.

-To su slabosti koje se mogu ispraviti- rekao je Gufert i naglasio da BiH ima kvalitetne profesore.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske. Na konferenciji, osim predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i Centra za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja BiH, učestvuju i predstavnici osam javnih univerziteta u BiH, te predstavnici EU partnera – iz Belgije, Portugala i Velike Britanije.

(Agencije)