Svijet 14.06.2021.

DIREKTNO PITANJE, IRONIČAN ODGOVOR: NBC interesovalo da li je Putin naručio ubistvo Navaljnog

ČITANJE: 2 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da je “groteskno” tvrditi da Moskva vodi informatički rat protiv Sjedinjenih Država, u intervjuu za televizijski kanal NBC objavljenom u ponedjeljak uoči njegova sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ženevi u srijedu.

“Optuživalo nas se za svašta”, primjerice za “miješanje u izbore” ili “kibernetičke napade”, rekao je Putin, istaknuvši da se “ni jedan jedini put nisu potrudili predočiti ni najmanji dokaz”, prenosi Jutarnji list.

Nekoliko velikih tvrtki, kao što su brazilska tvrtka za preradu mesa JBS, najveća u svijetu, i operater velikog američkog naftovoda Colonial Pipeline nedavno su bili žrtve kibernetičkih napada hakera baziranih u Rusiji.

Biden je početkom lipnja kazao da ne isključuje mogućnost odmazde Rusiji nakon napada na JBS, a Bijela kuća najavila je da će to pitanje postaviti na samitu s Putinom 16. lipnja.

Ruski predsjednik je u razgovoru za NBC spomenuo moguću razmjenu zatvorenika između Rusije i SAD-a, kazavši da je otvoren za tu mogućnost.

“Da, da, da naravno”, odgovorio je na pitanje na moguće istodobno puštanje na slobodu Amerikanaca koji se nalaze u zatvoru u Rusiji, Paula Whelana i Trevora Reeda i Rusa zatvorenih u SAD-u.

Bivši niži časnik marinaca, Paul Whelan je bio agent sigurnosnih službi američke tvrtke za proizvodnju rezervnih automobilskih dijelova kada je u prosincu 2018. uhićen u Moskvi i potom osuđen u lipnju 2020. na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

Nedavno je pozvao Bidena da organizira razmjenu zatvorenika kako bi ga se pustilo na slobodu, ustvrdivši da je žrtva “diplomacije talaca” u intervjuu za CNN.

Trevor Reed osuđen je u srpnju 2019. na devet godina zatvora zbog napada u pijanom stanju na dvojicu ruskih policajaca.

Obitelji dvojice Rusa zatvorenih u SAD, trgovca oružjem Viktora Bouta i ruskog pilota optuženog za krijumčarenje kokaina Konstantina Jaročenka, također traže da ih se pusti na slobodu.

Na pitanje o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom koji je u zatvoru, Putin je ponovio da ga se “neće tretirati gore od bilo koga drugoga”.

“Nemamo naviku ubijati bilo koga”, odgovorio je Putin na pitanje novinara je li naručio Navaljnijevo ubojstvo.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin