Svijet 29.07.2021.

DIREKTOR ASTRA ZENECE: Još nema preciznog odgovora na dilemu da li je neophodna treća doza

ČITANJE: 1 minuta

Izvršni direktor kompanije AstraZeneca, koja proizvodi i vakcine protiv koronavirusa, Pascal Soriot je izjavio da još nije jasno da li će se morati imunizirati i trećom dozom vakcine.

U razgovoru za televiziju CNBC je naglasio da nema “precizan odgovor” na pitanje da li će biti potrebno vakcinisati se sa više od dvije doze.

“Postoje dvije dimenzije imuniteta – antitijela koja slabe vremenom, dok su T ćelije veoma važna dimenzija vakcinacije. One štite od nekoliko zaraznih bolesti, ali također osiguravaju dugotrajnost zaštite”, obrazložio je Soriot.

Kako je kazao, tehnologijom koja se koristi omogućava se veoma visoka proizvodnja T ćelija.

“Nadamo se da ćemo moći imati vakcine koji stvaraju dugoročnu zaštitu. Tako da još nije jasno da li će nam biti potrebna treća doza. To će samo vrijeme kazati”, mišljenja je.

T ćelije su vrsta bijelih krvnih zrnaca koje imaju različite uloge u odbrani organizma od virusa. Primjera radi, mogu napasti patogen ili podržati različita bijela krvna zrna u proizvodnji antitijela.

Antitijela onemogućavaju ulazak virusa u ćelije, ali ne tako dugo kao T ćelije. Smatra da je potrebno posmatrati da li zaštita vakcinacijom vremenom slabi kako bi se odlučilo da li koristiti i treću dozu vakcine.

S druge strane, izvršni direktor Pfizera, još jedne kompanije koja proizvodi vakcine protiv koronavirusa, Albert Bourla je jučer izjavio također za CNBC da je “veoma, veoma uvjeren” da će biti potrebna vakcinacija i trećom dozom kako bi postojao imunitet protiv zaraznijeg delta soja koronavirusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.

(SB)

Oznake: AstraZeneca