Vijesti 29.02.2016.

Direktor “Dep-Ota”: Deponiju “guše” neplatiše!

ČITANJE: 3 minute
novo-grujic
Uprkos problemima sa neplatišama i niskom cijenom usluga, direktor “Dep-ota” Novo Grujić za Press tvrdi da neće doći do povećanja cijene usluga u ovom preduzeću, koje upravlja regionalnom deponijom u Ramićima.

Iako je poslovanje u 2015. godini bilo pozitivno, problemi zbog dugova komunalnih preduzeća uveliko im otežavaju rad, kaže Grujić i upozorava da će neodgovorne neplatiše dočekati zatvorena kapija.

Kolika su vaša ukupna potraživanja?

– Ukupna dugovanja prema JP “Dep-ot” iznose oko 1.850.000 KM, od čega oko 1.750.000 KM duguju komunalna preduzeća. Najveći dužnik je banjalučka “Čistoća”, sa dugom od oko 650.000 KM. Međutim, s ovim partnerom ostvarujemo najveći promet usluga i on je izmirio svoje obaveze do unazad posljednja četiri mjeseca. Problematični dužnici su “Čistoća i zelenilo” A. D. Čelinac sa dugom od oko 170.000 KM i KP “Komunalac”A. D. Laktaši sa dugom od oko 430.000 KM. “Čistoća i zelenilo” imaju neizmirene obaveze još iz 2013. godine, a “Komunalac” iz 2014. godine. Ipak, prema našim evidencijama, korisnici tekuće obaveze izmiruju i konstantan dug se održava u granicama korektnog poslovanja. Ostali dužnici imaju uglavnom neizmirene obaveze iz prošle godine u manjem ili većem iznosu.

Ipak, planirate li da nešto preduzmete da bi ukupna dugovanja bila svedena na manju mjeru?

– Pooštrićemo kriterijume u vezi sa neredovnim naplatama i organizovati sastanak sa direktorima komunalnih preduzeća i načelnicima opština osnivača. Pojedine opštine i preduzeća ponašaju se maćehinski prema nama i svi oni koji ne budu izmirivali svoje obaveze mogli bi na kapiji deponije doživjeti scenario iz filma “Ko to tamo peva”, gdje će ih sačekati jasna poruka: “Dalje nećeš moći”! – upozorava Grujić.

Da li je razmatrano ili je u planu poskupljenje ili možda pojeftinjenje usluga “Dep-ota” ako bi se situacija u poslovanju promijenila?

– Nije razmatrano ni poskupljenje ni pojeftinjenje naših usluga. Iako je 2013. godine došlo do poskupljenja za 40 odsto, ono se odnosilo samo na jednu kategoriju otpada, a to je miješani komunalni otpad. Međutim, i pored ovog poskupljenja, imamo daleko najnižu cijenu prijema otpada u regionu koja ne može da obezbijedi samoodrživo poslovanje. Troškovi održavanja deponije kao i tretmana otpada su visoki i u konstantnom porastu. Na primjer, cijena prijema miješanog komunalnog otpada po toni je 28 KM plus PDV, dok je prijem istog otpada na regionalnoj deponiji u Bijeljini 35 KM plus PDV. Pored takve situacije u kojoj bi realno trebalo da dođe do poskupljenja naših usluga, mi trenutno ne razmatramo takvu mogućnost, prvenstveno zato što smo svjesni da i naši korisnici imaju problema sa naplatama od krajnjih korisnika. Ali, postavlja se pitanje do kada ćemo tako moći da poslujemo. Ipak, i prošle godine poslovali smo pozitivno, a nadam se da će se takav trend zadržati i u narednom periodu.

Da li je bilo još pritužbi građana na smrad sa deponije i šta bi se na tom planu moglo uraditi?

– Bilo je dodatnih pritužbi građana. Inspekcijski organi su upoznati s ovim problemom i nastojimo da ga sa predstavnicima lokalne zajednice riješimo. “Dep-ot” realizuje sve propisane aktivnosti vezane za kontrolu emisije zagađujućih materija sa deponije i zaštitu životne sredine. Redovno se kontroliše kvalitet vazduha, vode, zemljišta, mjerenja buke, a od septembra 2014. godine u funkciji je i uređaj za prečišćavanje takozvanih procjednih voda na bazi reverzne osmoze. U planu je uvođenje dodatne kontrole kvaliteta vazduha na lokaciji što bližoj naselju.

(Press)