Region 08.10.2021.

DIREKTOR HRVATSKOG MUP-a: Policajci koji su tukli migrante udaljeni iz službe

ČITANJE: 4 minute

Glavni ravnatelj policije Hrvatske, Nikola Milina, obratio se javnosti u Ravnateljstvu policije.

Izjava je na temu objavljene snimke postupanja prema migrantima te o dosadašnjim nalazima Stručnog tima, prenosi N1.

“Kao što znate, odmah po saznanjima prvim i po objavljivanju samo dijelova simke, ovdje kolegama u Ravnateljstvu policije, odmah smo formirali strčuni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se radi. Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka.

“U odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji ej uspostavljen jedinou u RH tako da su se i oni uključili,. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane EK. Mi smo u stalnoj komuniaciji s DORH-om s kojiam će se provoditi i daljnji izvidi i mi smo dužni o svemu izvijestiti DORH. KAo što znate kada su u pitanju policijski službenici, izvide provodi i DORH. Naš interes je da rasvijetlimo ovaj događaj do kraja. Ne želimo da ijedan pojedinačni slučaj utječe na pohvale koje hrvatska policiaj svakodnevno dobila u polovima vanjske granice. DOk se ne utvrde sve daljnje činjenice moram demantirati neke kontrukcije koje se pojavjuju ovih dana. To se prvenstveno odnosi da je operativna akcija Koridor neka tajna operacija koja služi za zlostavljanje i zastrašivanje migranata. To je dugotrajna akcija sprječavanja krijumčarenja ljudi.

Pripadnici hrvatske policije u sklopu i te akcije, ali i svih drugih aktivnosti su upravo spašavali migrante iz potoka, rijeka, iz zatvorenih prostora gdje su stavljeno od strane krijumčarskih skupina u nerijetko pogibeljne situacije. U ovih nekoliko godina hrvatska policiaj prednjači u spječavanju krijumčarenja migranata. Također, sljedeća konstrukcija da hrvatska policija zataškava pogreške policajaca i da policajci zausvrat izvršavaju neke ne zakonite nardbe.To nikako ne stoji. AJ na tjednoj bazi izdajem zapovjedi. Ja min8imalno tri puta mjesečno šaljem upute da se obazrivo radi u poslovima zaštite granice, u postupanjima na granici, prema migrantima, ženama i djeci. Stalno naglašavamo važnost uvažavanja ljudskih prava. Policija uvijek mora voditi računa o ljudskim pravima i o dostojanstvenom postupanju prema svim osobama”.

“Za one koji se ogriješe o zakon, hrvatski sustav je najrigorozniji u postupanju prema svojim pripadnicima i oni moraju biti svjesni da će snositi odgovornost. Također, vezano za situacije što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je nešto naređeno da moraju raditi nezakonito. Tu je vrlo jasna situacija, policijski službenik je dužan po službenoj dužnosti dužan prijaviti nezakonite radnje. Mi imamo situacije, to smo i objavljivali, gdje smo i prije upita od medija procesuirali službenike i za nanošenje tjelesnih ozljeda i za neprijavljivanje kaznenog djela jednog od kolega. Također smo 8 disciplinskih postupaka proveli protiv službenika koji su se ogriješili o pravila postupanja prema migrantima. Mogu reći da su u najmanje 13 slučajeva postupci obustavljeni. Želim naglasiti, da što se tiče postupanja hrvatske policije, uvijek provjeravamo sve što moramo i gdje god postoje osnove sumnje da postoje disciplinske greške”.

Koliko je službenika vršilo nasilje?

“Za ovaj slučaj ukupno tri pripadnika intervente policije, koliko se zna iz dosadašnjih izvida”.

“Sada je utvrđeno, policijski službenici su radili na minski sumnjivom području i gdje je rijeka Korana i oni su postupali samostalno. I dalje će se provoditi izvidi u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Ovo su rezultati koji su zasad utvrđeno u 36 sati”.

Hoćete li preuzeti odgovornost?

“Ja snosim odgovornost od prvog dana rada u policiji na bilo kojem poslu na kojem sam radio. Bilo je ravnatelja prije mene i moj je posao da radim časno”.

Policijski službenici nisu imali naređenje?

“Ne postoje nikakve specijalne naredbe, zapovjedi od ne znam koga iz sustava. Ako ja kao glavni ravnatelj tri puta mjesečno, minimalno, posebno upozoravam da nije dopuštena nikakva upotreba sile, to kontinuirano ide na teren”.

Je li ovo bilo za vrijeme radnog vremena?

“Ovdje se ne radi ni o kakvom postupanju izvan radnog vremena. Što se tiče odora, policijski službenici su dužni nositi odore, a utvrdit će se zašto su imali određene dijelove drugačije i nisu nosili propisanu uniformu”.

“Ovdje se radi o postupanju, suzbijanju nezakonitih migracija, ali ovo svakako nije postupanje koje je primjereno i dostojanstveno”.

“Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, kaže.

(SB)

Oznake: MUP Hrvatske