Vijesti 22.07.2021.

Direktor se žali da je BHRT finansijski ugrožen zbog nazivanja Armije BiH takozvanom

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor BHRT, Belmin Karamehmedović, tvrdi da je nazivanje Armije BiH takozvanom dodatno ugrozilo finansiranje Javnog RTV servisa BiH.

U odgovoru na poslaničko pitanje Sanje Vulić (SNSD), Karamehmedović je demantovao da je smijenio zaposlene u BHRT srpske nacionalnosti, voditeljicu Zoricu Jorgić i urednicu informativnog programa Gordanu Dragutinović Mutić. Međutim, kaže da je protiv njih pokrenuo disciplinski postupak iz koga bi trebalo da bude jasno da li su odgovorne, prenosi Srpskainfo.

Podsjećamo, u Sarajevu je „problem“ nastao kada je Armija BiH 11. juna u vijestima BHRT nazvana takozvanom, što je inače praksa u Republici Srpskoj, koja ne priznaje da je ta armija u ratu bila vojna sila cijele BiH.

Mada je jasno da je ovaj problem prvenstveno političke prirode, Karamehmedović u odgovoru na poslaničko pitanje navodi i ekonomsku stranu priče.

– Netačno i neprofesionalno tituliranje Armije BiH “takozvanom” izazvalo je, izmedu ostalog, burne reakcije gledalaca, korisnika usluga Elektroprivrede BiH koji jedini plaćaju RTV taksu od koje se finansira BHRT, što nije teško provjeriti na velikom broju veb portala koji su se bavili ovom problematikom. Ove reakcije dovele su do toga da je ionako nedostatno finansiranje BHRT dovedeno u pitanje, što direktno ugrožava sam opstanak BHRT, a samim tim i radnopravni i socijalni status 900 radnika BHRT i njihovih porodica svih nacionalnosti – navodi Karamehmedović.

Bez obzira na zakonsku odredbu da 50 odsto od ukupnog iznosa RTV takse naplaćene na teritoriji BiH, pripada BHRT, on tvrdi da od 2017. na zajednički račun „nije uplaćen niti jedan jedini pfening s područja Republike Srpske, iako RTRS uredno vrši naplatu takse u tom bosanskohercegovačkom entitetu“.

– Trenutni dug RTRS prema BHRT po osnovu nezakonitog zadržavanja sredstava od RTV takse je nešto manji od 52 mlliona KM. Naplatu pripadajućih sredstava BHRT pokušava naplatiti putem sudskih procesa koji traju već godinama. I na kraju, želim naglasiti da najoštrije osuđujem prijetnju koja je, po bilo kom osnovu, upućena svakom zaposlenom u BHRT i pripadniku novinarske zajednice uopšte, bez obzira na to o kojem se mediju radi – zaključuje Karamehmedović.

Inače, Vulićeva je na prošloj sjednici Predstavničkog doma BiH predložila formiranje privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u BHRT.

Pošto nije bilo podrške iz FBiH, njen prijedlog je otišao Kolegijumu doma na usaglašavanje, ali ni tamo nije postignut konsenzus. Ova tema ponovo će se naći na sjednici Predstavničkog doma BiH koja je zakazana za 27. jul.

(SB)

Oznake: BHRT