Vijesti 13.01.2017.

Direktor štrajkuje u ime radnika!?

ČITANJE: 2 minute

Mićo Blažanović (61), diplomirani inženjer tehnologije, posljednjih mesec dana “živi” u banjalučkom parku Mladen Stojanović. Da budemo konkretniji, štrajkuje. A, neobično je to što je u pitanju direktor firme, koji se odlučio na ovaj korak u ime svojih radnika!

– Ne mogu da podnesem kriminal, zloupotrebu pravosudnih institucija i Tužilaštva u slučaju pronevjerenih sredstava Fabrike obuće “Fot” iz Teslića u kojoj sam direktor od 1996. godine, sa prekidom od 2001. do 2004, kad se i desio niz malverzacija koje su oštetile i fabriku, ali i moje radnike i mene – počinje ispovijest Mićo Blažanović.

Blažanović tvrdi da je “lažnom” odlukom Upravnog odbora prodato zemljište koje je bilo u vlasništvu fabrike i da je novac proneveren.

– Nijedan jedini fening od prodaje zemljišta nije ostao unutar firme. Sredstva su preusmjerena za izgradnju nove fabrike “Dejvić tekstil”. Za to su angažovali čovjeka sa lažnom diplomom profesora geografije – dodaje.

Firma na papiru

Fabrika obuće “FOT” je danas “mrtvo” preduzeće, nema zaposlenih, ali je Mićo Blažanović i dalje direktor, na papiru. Fabrika je do 2003. godine poslovala sa velikim uspjehom, proizvodili su u prosjeku 20 000 pari obuće mjesečno, imali uspješan izvoz, najviše u Italiju. Imali su 300 radnika i učestvovali na sajmovima mode u regionu.

Novcu se izgubio trag. Blažanović je odlučio da štrajkuje, dok god nadležni, od policije do Tužilaštva, ne preuzmu odgovornost i fabrici ne vrate stečenu dobit iz pomenutog vremena. Neće ga, kaže, omesti u namjeri ni gori minus od ovog koji ga muči u šatoru proteklih dana.

Mića se u stvari priključio štrajkaču Radenku Pecelju, o kojem su mediji već pisali, koji mu je ustupio svoj šator i tako mu postao “cimer”. Podsjetimo, Radenko štrajkuje u parku već 300 dana. Borac je prve kategorije Republike Srpske, dva puta je odlikovan, a i dalje je bez posla. Bivši je radnik “Autotransporta” iz Prijedora.

– Ostajem pri svojoj namjeri. Odustati neću. Samo želim pravdu. Fabrici se mora namiriti dug, ispitati nelegalna prodaja zemljišta, odgovoriti na pitanje zašto nije unutar mandata Gotovca niko vodio nikakvu statistiku. Šest mjeseci ništa nije proknjiženo! Nisam opozicionar, ne želim vlast da rušim, samo da presiječem kriminal zbog kojeg nam se gase fabrike. Na sebe i ne mislim, dobro sam, malo šmrcam, nije lako spavati na minus 18, ali šta je tu je – zaključio je Blažanović.

(Srpskacafe.com)