Vijesti 30.03.2016.

Direktor: Učenici sami predložili da ih profesorica ošiša

ČITANJE: 2 minute
medicinska skola
Šišanje pramena kose kao pedagoška mjera u 21. vijeku, u banjalučkoj Medicinskoj školi odjeknulo je i među đacima, i među građanima.

Profesorka Daliborka Savičić uhvatila se makaza jer učenici nisu htjeli da kažu ko je drugarici iz razreda zapalio pramen kose. Na šišanje su, tvrdi direktor, Vladimir Jagodić, svi đaci pristali, a oni su ga čak i predložili. Priznaje da je profesorka pogriješila, ali ,tvrdi, ne iz loše namjere.

“Razrednica je to uradila najvjerovatnije kao roditelj. A znam da je roditelj.  Mi smo u proceduri procjene težine njene greške. I takođe pokušavamo da otkrijemo ko je od djece to uradio”, rekao je Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole u Banjaluci

Jagodić tvrdi da je mnogo veći problem vršnjačko nasilje, koje je u ovom slučaju palo u drugi plan.  Kaže da su uz profesorku i učenici, i roditelji. Na roditeljskom sastanku odlučili su da neće pokretati pitanje odgovornosti.

“Mi tu profersoricu poznajemo, evo već tri godine ona je sa našom djecom. Tu se radi o jednom izvrsnom profesionalcu, odgovornoj profesorici, koja čini sve što čini za dobrobit te djece da ih izvede na pravi put. I ovo što se desilo nije bilo iz neke loše namjere”, rekao je  Radenko Vujasin, roditelj jednog od učenika.

Pedagozi kažu da metoda disciplinovanja kojom se poslužila Savičićeva nije legalna. Srž problema, Mile Ilić, profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta, vidi u nedostatku pedagoškog iskustva kod pojedinih profesora. U ovom slučaju, kaže Ilić, pedagogija Savičićevoj, kao zdravstvenom radniku, nije primarna struka.

“Takav postupak je proizvoljan, i nažalost, nije na temelju nauke i struke. Trebalo bi izvući pouku, pa da popravljamo sistem profesionalnog obrazovanja budućih nastavnika, i srednje škole, osnovne i slično. Dakle, promjene na univezitetima, u stručnom usavršavanju nastavnika”, kazao je Mile Ilić, profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci

Društvene mreže prepune su različitih komentara o postupku profesorke Savičić. Zanimljivo je da većina brani šišanje, i tvrdi da se su se ranije u školama primjenjivale mnogo oštrije pedagoške metode. Rukovodstvo Medicinske škole poručuje da je profesorka naučila lekciju, i da se slični incidenti neće ponavljati.

(ATV)