Vijesti 06.06.2017.

Direktor vrtića u Čelincu optužen za krađu struje, nezakonito u fotelji

ČITANJE: 3 minute

Iako je inspekcija još u februaru utvrdila da imenovanje Milovana Vujiića na poziciju vršioca dužnosti direktora vrtića “Neven” Čelinac nije zakonito, on još obavlja tu funkciju!

Time je sapunica u ovoj čelinačkoj javnoj ustanovi dobila novu epizodu, jer je u fokusu javnosti bila i prošle godine, kada su “Nezavisne” pisale da je Vujiić predmet istrage pošto je optužen da je krao struju.

Novi problem pred njim se pojavio krajem februara, kada je inspekcija zakucala na vrata vrtića i utvrdila da, u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, objavljenom 29. septembra 2015. godine, Vujiić uopšte ne ispunjava uslove jer nema pet godina radnog iskustva u svojoj struci nakon sticanja visoke stručne spreme.

Kada je riječ o toj inspekcijskoj kontroli, utvrđeno je da je Skupština opštine Čelinac 3. februara 2015. godine imenovala Vujiića do konanog imenovanja direktora, a najduže šest mjeseci. Identičnu proceduru Skupština je ponovila 8. aprila 2015. godine i po treći put – 18. decembra 2015.

“Do dana inspekcijske kontrole Skupština opštine Čelinac nije pokrenula proceduru za izbor direktora vrtića, te je dužnost v.d. direktora i dalje obavljao Milovan Vujiić, iako je 23. juna 2016. godine istekao period na koji je bio imenovan”, navela je Dušanka Makivić, portparol Republike uprave za inspekcijske poslove.

Inspektor je, stoga, Skupštini opštine Čelinac dostavio obavještenje o nezakonitom imenovanju Vujiića za v.d. direktora vrtića, a radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

Dejan Kurtinović, predsjednik Skupštine opštine Čelinac, kaže da se rješenje o razrješenju v.d. direktora vrtića “Neven” Čelinac našlo pred odbornicima u okviru 3. redovne sjednice, održane 29. decembra prošle godine, ali je taka povučena sa dnevnog reda.

Predsjednik Skupštine opštine ovu taku ponovo je predložio na 8. redovnoj sjednici 16. maja ove godine, ali skupštinski kolegijum povlači predloženu tačku.

“Ukoliko skupštinski kolegijum uvrsti tu taku na dnevni red neke od narednih sjednica Skupštine opštine, i ukoliko prilikom izjašnjenja odbornika dobije potrebnu većinu od 13 glasova, procedura razrješenja biće nesmetano sprovedena”, kaže Kurtinović.

Vujiić tvrdi da nije istina da nezakonito obavlja funkciju te da “svaki inspektor ima svoju verziju i drugačije tumači zakon”.

“Kad je raspisan konkurs, on je bio po važećem zakonu. Ja sam na tom konkursu ispunjavao sve uslove za direktora. Sada neki kažu da ja ne bih mogao po novom zakonu biti imenovan”, ističe Vujiić.

Naglašava da je verifikovani vaspitač i da radi već 15 godina, tako da ne vidi problem.

“U pitanju su političke igre u koje ja ne bih ulazio. Ne znam zašto se ponovo interesujete za mene po ko zna koji put”, rekao je Vujiić novinaru “Nezavisnih”.

Podsjetimo, “Nezavisne” su u avgustu prošle godine objavile da je Vujiić optužen za krađu struje tešku oko 6.200 maraka.

Sada nam je iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka potvrđeno da je optužnicu u novembru potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Kotor Varošu.

“U pomenutom predmetu u toku je sudski postupak”, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

(nezavisne.com)