Vijesti 23.11.2020.

DIREKTOR “ŽELJEZNICA RS” PRIŽELJKUJE SMJENU: Živim za dan kada ću biti razriješen dužnosti

ČITANJE: 2 minute

“Niti očekujem, niti priželjkujem da mi mandat bude produžen. Radujem se tome da budem razriješen dužnosti i živim za taj dan”, rekao je v. d. direktora “Željeznica Republike Srpske” i funkcioner DNS-a Slavku Gligoriću za Glas Srpske.

Gligoriću mandat ističe krajem ove sedmice, a na ovu funkciju imenovan je u septembru prošle godine i od tada mu je mandat stalno produžavan za po dva mjeseca, a to je posljednji put urađeno 26. septembra ove godine.

On je za “Glas Srpske” potvrdio i da se već neko vrijeme po političkim kuloarima govori da mu neće biti produžen mandat zbog odluke Predsjedništva DNS-a da napusti vladajuću koaliciju, zbog čega ga najave pojedinih medija objavljene prošle sedmice da će biti smijenjen nisu ni iznenadile, ni pogodile.

Naprotiv, Gligorić je otkrio da je bio suočen sa pokušajima pojedinaca da ga na osnovu falsifikovanih dokumenata otjeraju u penziju.

Naime, Zakon o Željeznicama RS kaže da, u slučaju kada se pristupi reorganizaciji u ovom javnom preduzeću, željezničkom radniku radni odnos prestaje kad navrši 40 godina penzijskog staža i godine života utvrđene članom 178. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. A član 178. Zakona o PIO precizira da “osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju ako u 2020. godini navrši 58 godina i četiri mjeseca života”.

S obzirom na to da je Gligorić početkom septembra ove godine navršio potrebni broj godina, odnosno 58 godina i četiri mjeseca, po tom osnovu je ispunio uslove za prestanak radnog odnosa u ŽRS-u i penzionisanje. Međutim, on objašnjava da ne ispunjava drugi uslov, jer nema 40 godina radnog staža.

“Neki su pokušali da falsifikuju dokumentaciju u Fondu PIO i da lažno prikažu da imam 40 godina staža osiguranja, tako što su pokušali da falsifikuju podatke o ratnom stažu. Ja taj staž nisam upisao, niti sam podnio zahtjev da mi se upiše, ali zbog pojedinaca koji su to pokušali da falsifikuju, morao sam da angažujem advokata da se odbranim”, zaključuje Gligorić.

Ustavni sud RS odbacio je prijedlog za ocjenjivanje ustavnosti člana 116a. stav 2. Zakona o ŽRS-u koji su podnijeli Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS-a i Konfederacija sindikata RS. Pomenuti član zakona predviđa da “u slučaju kada se pristupi reorganizaciji u ŽRS, željezničkom radniku radni odnos prestaje kad navrši 40 godina penzijskog staža i godine života utvrđene članom 178. Zakona o PIO”.

(N.S/ Banjaluka.net)