Vijesti 21.10.2015.

Direktorica APIF-a traži novac za odgovore na novinarska pitanja!!!

ČITANJE: 3 minute
jelena cetkovic
Direktorica Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Jelena Ćetković tražila je novac od novinara poslovnog portala Capital.ba da bi dostavila odgovore na naša pitanja!

Nakon saznanja da APIF naplaćuje izdavanje finansijskih izvještaja i to po izuzetno visokim cijenama, pokušali smo saznati ko je i na koji način ustanovio ovaj „cjenovnik“.

APIF pojedinačne finansijske izvještaje (do 10 izvještaja) u tekućoj godini naplaćuje 50 maraka, pojedinačni finansijski izvještaj iz prethodne godine 70 KM, a pojedinačne izvještaje iz prethodnih godina 100 KM po primjerku. Nismo uspjeli da saznamo koliko je APIF finansijskih izvještaja prodao u posljednje tri godine i koliko je od tih prodaja zaradio.

Da stvar bude gora, sve firme i preduzeća koja na kraju ili tokom godine dostavljaju APIF-u finansijske izvještaje to moraju i da plate.

Firme dostavljanje izvještaja plaćaju 80, a udruženja građana 40 maraka. Prema podacima Privredne komore RS finansijske izvještaje je u 2014. godini dostavilo 9.169 preduzeća.

Drugim riječima, ukoliko su sva ova preduzeća platila obaveznu taksu prilikom dostavljanja izvještaja, APIF je zaradio733.520 KM. Ako bi svaki izvještaj iz prethodne APIF u ovoj godini prodao samo jednom, zaradio bi i dodatnih641.830 maraka, što znači da bi ova ustanova samo na primanju i izdavanju finansijskih izvještaja uknjižila 1.375.350 KM. Prema Zakonu o APIF-u, ova ustanova je neprofitna i njeni prihodi mogu da se koriste samo za razvoj APIF-a ili u korist budžeta RS.

Nakon što iz APIF-a nismo u zakonskom roku od 15 dana dobili odgovore na naša pitanja, nazvali smo direktoricu Jelenu Ćetković. Međutim, ni ona u telefonskom razgovoru nije željela da odgovori na naša pitanja, tvrdeći da su „neka pitanja u redu, a da su druga neumjesna“. Ona nije željela da kaže koliko je APIF prodao finansijskih izvještaja.

„Nije slučajno što me to sada pitate. Znam ja odakle to ide. APIF se ne finansira iz budžeta i mi moramo da zaradimo, a zarađujemo tako što prodajemo te izvještaje. I vi prodajete ono što napišete“, rekla je Ćetković.

Ona je istakla da je cjenovnik obaveza donio UO koga imenuje Vlada RS, koja je i osnovač APIF-a.

„Šta vas briga koliko smo prodali izvještaja? Imate to na sajtu, pa tamo tražite. Pogledajte koliki su prihodi, a koliki rashodi, pa ćete znati. I mi moramo od nečega da živimo. Platite ukoliko želite odgovore na pitanja“, istakla je Ćetković.

apif

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, čiji je kadar direktorica APIF-a, kaže da on ne može da komentariše ovakvo ponašanje Ćetkovićeve.

„Koliko je meni poznato, APIF pripada Ministarstvu finansija, pa od njih tražite odgovor. Ako je tražila pare od vas, podnesite krivičnu prijavu protiv nje“, kazao je Đokić.

Oštriji je bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da će lično on krivično goniti Jelenu Ćektović ukoliko dobije dokaze da je tražila novac od novinara.

„Dajte nam neki dokaz i ja ću se lično pobrinuti za to da ta stvar dođe do kraja. Ja ću je lično krivično prijaviti, jer je to nedopustivo“, istakao je Dodik.

Novinari portala CAPITAL nisu snimili razgovor sa Jelenom Ćetković, jer nisu očekivali da će dobiti takav odgovor. Ali, više od mjesec dana nakon što smo poslali pitanja APIF-u – i dalje smo bez odgovora.

(CAPITAL)

Oznake: Milorad Dodik