Biznis 07.03.2016.

“Dita” iz Tuzle ponovo proizvodi prašak “Ida”

ČITANJE: 2 minute
ida
U Industriji deterdženata „Dita“ Tuzla od danas se ponovo proizvodi i deterdžent „ Ida“.

Prvobitno se planira proizvodnja 100 tona, a ovaj praškasti deterdžent bit će nešto jefitniji od čuvenog „ Arix Tenza“.

Sirovina za prvih 100 tona obezbjedio je ponovo Trgovački lanac „ Bingo“. Tuzlanska fabrika širi proizvodnu paletu praškastih deterdženata.

Osposobljena je mašina za proizvodnju praškastog deterdženta “Ida” koja sedam mjeseci nije bila u funkciji. Mašina je porojeklom iz Njemačke i majtori iz te zemlje su morali doći da je servisiraju. To je trajalo 3 dana i koštsalo 8 000 eura, a troškove je fabrika sama platila. „

– Dita se vraća sa svojim prepoznatljivm brendom. Pitali su nas: Kad će „Ida“? Evo, izašla je. Polsije 10 godina, Dtine žene idu slaviti 8. Mart . To je nekome malo, a nama je to nešto ogromno“- kroz smijeh priča radnica Emina Busuladžić i dodaje da su zadovoljni prodajom svojih deterdženata i da se svugdje traži vrećica više čuvenog „Arixa“.

Dževad Mehmedović, predsjednik sindikata radnika „Dite“ kaže da fabrika polako vraća svoje nekadašnje asortimane.

– Imamo vrhunske deterdžente.  I  „Ida“ je deterdžent visokog kvaliteta i spram džeba naših ljudi. „Idu“ smo uvijek zvali penzionerski prašak. Specijalno pravljen deterdžent dobrog kvaliteta, ali sprma kupovne moći naših građana- kazao je Mehmedović i naglasio da je fabrika sada u boljoj poziciji nego prije 10 godina kada je radila punim kapacitetom.

Po njegovim riječima, postrojenja su sva u funkciji. U Fabrici koja je u stečajnom postpuku, trenutno radi 75 radnika, a četvero je steklo uslove za odlazak u penziju. Iako radnici daju maksimum da tvornica opstane, kažu da je teško bez nedostajućih obrtnih sredstava.

Novi stari proizvod će biti u srijedu plasiran na tržište TK, a dalje i u cijeloj  BiH. Prvu količinu sirovina za proizvodnju “Ide” obezbijedila je kompanija “Bingo”. Trenutno se radi na nabavci sirovina za „ Tenzo“ od 3 i 6 kg. Kada je riječ o plasiranju proizvoda na tržište, „ Arix Tenzo“  već je na putu za Kosovo. U toku marta očekuje se i početak proizvodnje omekšivača.

(NN)