Dividende padaju za 500 milijardi dolara: Nema oporavka do 2022. godine?

Nakon što privreda odskoči, isplatama dividendi trebaće više vremena za oporavak, nego prihodima kompanija.

Džepovi deoničara svjetskih divova ove godine bi mogli biti prazniji za približno 500 milijardi dolara, za koliko bi se mogle sniziti ovogodišnje isplate dividendi, piše Poslovni dnevnik.

Međutim, analitičari smatraju da bi trend “mršavijih” dividendi mogao da se nastavi i nakon završetka pandemije, s obzirom na to da se kompanije širom svijeta suočavaju s padom prihoda kakav nije zabilježen u novijoj istoriji.

Kako piše CNN, prošle godine isplaćen je rekordni iznos dividendi od 1,43 biliona dolara. Međutim, izveštaj firme za upravljanje imovinom, “Janus Henderson”, objavljen početkom ove nedjelje, predviđa da bi ove godine dividende mogle da potonu za 35 odsto, odnosno 497 milijardi dolara.

– Ako se ove prognoze obistine, 2020. će u tom pogledu da nadmaši pad od 30 procenata, zabeležen tokom finansijske krize 2008. godine – ističe Džejn Šumejk, direktorka za globalni deonički prinos.

Naime, ukoliko ukupni iznos dividendi bude smanjen samo za isplate dobiti onih kompanija koje su već najavile obustavu, ili je vrlo verovatno da će to učiniti, pad za 2020. godinu iznosiće 15 %.

Iskazano u apsolutnom iznosu, dividende će se ove godine spustiti na 1,2 biliona dolara.

– Suspenzije dividendi su neizbježne zbog iznenadnog i nezapamćenog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti u mnogim državama – smatra Ben Lofthaus, menadžer u “Janus Henderson”. Kako dalje navodi, “dio tog uticaja će se nastaviti i u 2021. godini, u kojoj ćemo vjerovatno videti niže isplate od onih koje smo mogli da očekujemo pre krize”.

“Janus Hendeson” procjenjuje da je više od četvrtine kompanija, od njih 1.200 koliko je uključeno u Globalni dividendni indeks ove firme, srezalo barem jednu isplatu dividende tokom 2020.

Na primjer, naftna kompanija “Royal Dutch Shell”, koja isplaćuje najviše dividendi u svijetu u poslednje četiri godine – prošlog mjeseca je srezala isplatu dioničarima za dvije trećine. To je prvo njihovo smanjivanje još od kraja Drugog svjetskog rata.

Osim toga, banke u Evropi i SAD zadržale su milijarde dolara koje su nameravale da isplate dioničarima ili da potroše za otkup dionica, često i zbog regulatorne zabrane isplate.

Analitičari ističu da su promjene u dividendnim politikama pojedinih kompanija često poruka da i deoničari treba djelimično da budu dio društvenog odgovora na krizu.

– To posebno važi za kompanije koje primaju državnu pomoć – ističe Lofthaus, i dodaje: “Ipak, u većini slučajeva te promjene odražavaju i nemogućnost predviđanja kada će se stvari vratiti u normalu”.

Čak i nakon što privreda opet odskoči s dna, na koje ga je prikovala pandemija, isplatama dividendi – uobičajeno pouzdanom izvoru prihoda investitora – trebaće više vremena za oporavak nego prihodima.

Analitičari banke “Morgan Stanley”, u istraživanju objavljenom 12. maja, procjenjuju da će većina kompanija u budućnosti zadržavati veći udio u dobiti. “Debljim” gotovinskim rezervama pojačaće zaštitu od eventualnog ponavljanja “crnog labuda”.

Početkom mjeseca, britanska telekomunikacijska kompanija “BT” objavila je da će suspendovati isplatu dividendi do 2022. godine, a buduće isplate biće na “održivijim nivoima”.

(Telegraf Biznis)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)