Vijesti 15.02.2017.

Divlja deponija u blizini Arhiva RS

ČITANJE: 1 minuta

Divlja deponija nikla je oko bunkera iz Drugog svjetskog rata, koji se nalazi kod Arhiva RS u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, u centru grada.

Pored toga što je ovaj stari vojni objekat zarastao u žbunje i okovan rastinjem, oko njega su se nagomilale velike količine smeća.

“Žalosno je što je ovaj bunker, koji može biti spomenik, zapušten do te mjere da bude deponija i okupljalište pijanaca i narkomana”, kazao je Miloš V., jedan od prolaznika.

Dodao je da mu nije jasno kako se pored praznih flaša tu našlo i ostalo smeće, poput starog kupatilskog otpada i raznih drugih stvari.

Iz Gradske uprave juče su rekli da su upoznati sa problematikom, te da je Komunalna policija izvršila kontrolu.

“Po dojavi građana Komunalna policija je reagovala i obišla dvorište Arhiva. Izdat je nalog ‘Čistoći’ i ‘Tamarisu’ da urede ovu lokaciju i uklone smeće i granje koji se nalaze oko bunkera”, kažu iz Gradske uprave.

Da bacanje smeća na sve strane i bahato ponašanje pojedinih sugrađana nije ništa neuobičajeno govori činjenica da su čak i spomenici meta za takve osobe.

Istoričar Borivoje Milošević ranije je rekao da je arhitekturno nasljeđe već godinama izloženo propadanju, ali da nije riječ o selektivnoj i zlonamjernoj nebrizi, već je to slika društva.

Nadležni apeluju na sugrađane da smeće odlažu na propisana mjesta, a da ukoliko neko primijeti divlje deponije to dojave komunalnim službama.

(nezavisne.com)