Vijesti 03.05.2017.

Divlje deponije: Nesavjesni Banjalučani bacaju otpad gdje stignu

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci postoji desetak divljih deponija, ali zbog odlaganja smeća na ovim mjestima do sada niko nije kažnjen.

Često se zna ko i gdje baca otpad, ali od toga nema nikakve vajde, jer niko neće da se zamjera i prijavljuje komšije i poznanike.

– Viđao sam komšije koji naveče ovdje bacaju smeće, ali neću da ih prijavljujem. Srećemo se skoro svaki dan, pa zar treba da se zamjeram s nekim ko nema ni osnovnu kuturu? Nije prijatno sigurno, ponekad se osjeti smrad ustajalog kućnog i drugog otpada, ali što da se samo ja pravim pametan i da prijavljujem Komunalnoj policiji – kaže jedan od mještana, koji živi u nedaleko od deponije u Ulici Milana Cvijetića, u Lazarevu.

smece

Ovdje su nesavjesni pojednici našli zgodno mjesto da bace sve: od smeća iz domaćinstva, do građevinskog otpada.

Dokle ide ljudski nemar, nedavno se pokazalo i na primeru Česme, gdje su u odvodni kanal bačene velike količine građevinskog šuta, zbog čega je došlo do izlivanja vode u dijelu ovog naselja.

otpad pored puta

Velike količine smeća nalaze se i na putu za Slatinu. Ova deponija godinama je aktuelna i čini se da je jedna od omiljenih za bacanje otpada koje je ostalo nakon izleta, a reklo bi se da je lokacija zgodna i mještanima okolnih naselja, koji se ne libe da ovde „pohrane“ i otpad iz svojih kuća.

Čim zaduva jači vjetar, smeće se raznese po drveću i saobraćajnici, pa tako stabla nerijetko „krase“ najlonske kese i tetrapak ambalaža.

– Često idem na Krčmarice i kad god sam prošla ovom dionicom, za oko mi je zapelo razbacano smeće. Primećujem da ga je svaki dan sve više, posebno nakon vikenda – kaže Dragica Martić.

I mještani Pobrđa muku muče sa divljom deponijom u blizini Partizanskog groblja. Ovdje se bacaju pivske gajbe, svijeće, suvo plastično cvijeće i flaše.

Da ovakve stvari ruže sliku krajiške ljepotice i narušavaju epitet čistog grada saglasni su i u Gradskoj upravi. Međutim, do sada nikoga nisu udarili po džepu, jer niko ne želi da prijavi onog ko baca smeće mimo propisa.

divlje deponije

– Umjesto da odvezu otpad na Regionalnu deponiju ili pozovu firmu koja će to učiniti, oni smeće bacaju gdje im se prohte. Grad izdvaja značajan novac za uklanjanje ovih deponija, umjesto da se sredstva ulože u aktivnosti koje će poboljšati uslove života svih građana – kaže Milenko Šajić, portparol Gradske uprave i dodaje da Komunalna policija svakodnevno kontroliše odlaganje otpada i, ukoliko uoči divlju deponiju ili smeće ostavljeno mimo kontejnera, angažuje gradsku „Čistoću“.

Tako radnici ovog preduzeća najviše posla imaju u Moravskoj ulici, putu za Ponir, Šibove, Ljubačevo, Bronzani Majdan, uz put za Prijedor- u Milakovićima, te uz Park Mladen Stojanović. Međutim, problem je što se deponije ponavljaju i nakon čišćenja, pa je njihov posao često uzaludan.

Iz Gradske uprave podsjećaju da organizuju proljećnu i jesenju akciju uređenja upravo da bi omogućili građanima da se riješe krupnog otpada.

Prema Odluci o komunalnom redu, kazna za nepropisno odlaganje otpada je 100 KM.

Prijavite nesavjesne građane

Iz Gradske uprave apelovali su da građani sav otpad, koji nije kućni, zbrinjavaju na propisan način, te da sva zapažanja o nelegalnom odlaganju prijave Odjeljenju komunalne policije.

– Takođe, apelujemo da nam se prijave i slučajevi nepropisnog odlaganja smeća, kako bi se mogli utvrditi počinioci i kazniti – navode u Gradskoj upravi.

(EuroBlic)