Magazin 15.02.2018.

Đaci crtali za hrabra mala srca

ČITANJE: 2 minute

Učenici iz četiri osnovne i dvije srednje škole juče su u Muzeju RS zajedno sa liječenom djecom iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u sklopu humanitarne likovne radionice “Za hrabra mala srca” stvarali prava mala remek-djela.

Ovaj događaj organizovan je povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, a na njemu su učestvovali đaci iz osnovnih škola “Ivo Andrić”, “Branko Radičević”, “Dositej Obradović” i “Desanka Maksimović”, te učenici iz Gimnazije i Medicinske škole.

Kaća Zec, učenica osmog razreda OŠ “Ivo Andrić”, kazala je da joj je ovo bio prvi put da učestvuje na ovom humanitarnom događaju i da se prijavila odmah bez razmišljanja.

“Prijavila sam se zato što volim da crtam i zato što želim nekoga da usrećim svojim radom”, kazala je Kaća.

Ove godine humanitarnoj akciji “Za hrabra mala srca” pridružio se i Dječji studio glume “Roda”, koji su manifestaciju otvorili predstavom “Nestašno pače”.

Vladislav Pejić, volonter Udruženja “Iskra”, kazao je da je došao da pomogne kreativnim mališanima i da je zadovoljan odzivom učenika na ovaj događaj.

Dijana Berić, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra”, kazala je da ovakav vid podrške članovima Udruženja mnogo znači.

“Svaka podrška znači mnogo. Ona nije samo u novcu, ona je i u pjesmi, riječi, u napisanim rečenicama, nacrtanom djelu”, rekla je Berićeva.

Ovo nije prvi put da Muzej RS doprinosi borbi “za hrabra mala srca”, a uz nadležne kustose iz svih odjeljenja i višeg muzejskog pedagoga učenici su crtali muzejske eksponate zajedno sa liječenom djecom iz Udruženja “Iskra” koja su sada na praćenju.

“Kroz svaku humanitarnu akciju ili bilo koju drugu akciju pokušavamo podići svijest o kulturi i našem narodnom blagu. Iz svakog odjeljenja dali smo djeci po jedan predmet da po svom ličnom nahođenju i inspiraciji crtaju radove, koji će potom biti donirani”, rekla je Ana Brataševec, saradnik za komunikaciju u Muzeju RS.

(Nezavisne)5