Vijesti 09.01.2023.

Đajić: Narod da se ujedini i čuva Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Narodni poslanik Vlado Đajić pozvao je narod u Republici Srpskoj da se ujedini, da se ne dijeli po partijskoj, nacionalnoj i bilo kojoj drugoj osnovi i da čuva Republiku, bez koje nema opstanka Srba na ovim prostorima.

Nakon svete arhijerejske liturgije u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, Đajić je izjavio novinarima da mu je kao jednom od učesnika u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dobro poznato šta je Republika Srpska, kako je stvarana i šta se danas slavi.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Republika Srpska vjekovna težnja srpskog naroda za državnošću kao jedinim garantom postojanja na ovim prostorima.

“To znači da smo tamo gdje nismo imali naše institucije i ustanove doživljavali najveće strahote i zločine koji su gotovo prijetili našem istrebljenju”, izjavio je Stanivuković.

Stanivuković je rekao da srpski narod više ne može nasjesti ni na jednu priču o nekom bratstvu i jedinstvu.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se danas obilježava 31 godina vječnosti, dugovječnosti i postojanja Republike Srpske, koju čine njena teritorija, narod i institucije.

“Naš ključni izazov u narednom periodu je kako sačuvati narod da ne odlazi sa ovih prostora i kako jačati institucije, jer nijedan pojedinac ne smije biti prepreka da Republika Srpska ima snažne institucije u kojima zakoni jednako vrijede za sve i koji će dati dovoljno pravde, dostojanstva i posla vlastitom narodu”, izjavio je Borenović.

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić rekao je da je kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata dao doprinos Republici Srpskoj.

“Naše i buduće generacije treba da njeguju i čuvaju Republiku Srpsku kao najveće bogatstvo srpskog naroda na ovim prostorima”, istakao je Čudić.

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas treći dan Božića – Stefandan, posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu koji je prvi postradao za Hristovu vjeru polovinom Prvog vijeka nove ere.

Republika Srpska danas proslavlja Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

(Srna)