Vijesti 28.03.2021.

Đajić: Svi oboljeli od virusa korona biće zbrinuti

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi smješteno 580 pacijenata oboljelih od virusa korona, što je najveći broj od početka pandemije, poručivši da će i u slučaju daljeg povećanja broja oboljelih svi biti zbrinuti i imaće odgovarajuću zdravstvenu njegu.

“Nažalost, i nakon godinu dana imamo veliki broj oboljelih i već razmišljamo kako da pretvorimo dio hirurgije u nove kapacitete, te da dvokrevetne sobe pretvorimo u trokrevetne”, izjavio je Đajić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da to dodatno otežava posao jer treba još radnika, i zdravstvenih i pomoćnih, da opslužuju pacijente.

“Istovremeno, moramo da nabavljamo i razvodnike, dozatore i boce sa kiseonikom, još veće količine infuzija i lijekova”, istakao je Đajić.

On je rekao da su to ogromni troškovi za koje novac izdvaja Vlada Srpske, a istvremeno zahtijeva i ogroman rad zdravstvenih radnika.

“Znamo šta radimo, znamo kako da se borimo sa pandemijom i kao i do sada idemo joj u susret. Očekujemo još veći broj pacijenata i spremno smo za to. Svi oboljeli u Srpskoj, ali i u Banjaluci imaće bolnički krevet i zdravstvene radnike koji će o njima brinuti, kao i lijekove”, rekao je Đajić.

On je naglasio da će u Banji Slatina kod Laktaša biti obezbijeđeno još 200 kreveta za oboljele pacijente od virusa korona.

Đajić je naveo da se sa Vladom Srpske pregovara o zakonskoj regulativi da bi zdravstveni radnici iz privatnog sektora mogli da budu angažovani u borbi protiv virusa korona.

“Očekujemo njihov humani odnos prema ovoj pandemiji, da se sami jave i pomognu, jer je ovo opštenacionalni interes”, rekao je on.

Đajić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, kaže da su radnici UKC-a oduševljeni idejom većine u Skupštini grada Banjaluka, a na prijedlog ovog odbora, da grad Banjaluka nagradi zdravstvene radnike sa po 500 KM i time pokaže solidarnost i poštovanje prema njima.

“Nadam se da će gradonačelnik prihvatiti inicijativu SNSD-a i napokon shvatiti koliko su bitni zdravstveni radnici i da u gradu, u kojem je on gradonačelnik, vlada pandemija virusa korona”, rekao je Đajić.

On je dodao da je protekla godina bila teška za zdravstvene radnike, da je to bila godina mukotrpnog rada, prolivenog znoja, neprospavanih noći, odvojenosti od kuće, ali i godina straha i za vlastito, zdravlje najbližih i pacijenata.

“Kao generalni direktor ponosam sam na sve radnike UKC-a, medicinske i nemedicinske, jer su pokazali visok nivo patriotizma i odgovornosti i dokazali da je to posebna profesija”, rekao je Đajić.

(Srna, E.M)

Oznake: Vlado Đajić