Vijesti 09.12.2020.

Đajić: U jednom danu primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća

ČITANJE: 2 minute

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je u ovu zdravstvenu ustanovu prethodnog dana primljeno 56 pacijenata sa teškom upalom pluća, koja je posljedica zaraze virusom korona.

Đajić je naglasio da su svi pacijenti adekvatno zbrinuti, da su dobili najbolju moguću dijagnostiku i terapiju, kao i njegu zdravstvenih radnika.

“UKC je u ovoj pandemiji doživio veliku reorganizaciju bez koje bi bilo nemoguće prihvatiti sve pacijente oboljele od kovida. Mi možemo da hospitalizujemo 550 pacijenata, trenutno ih imamo 420, od kojih je 55 na respiratoru, a 200 na kiseoničkoj terapiji”, rekao je Đajić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

On je dodao da se u Centralnom medicinskom bloku priprema sprat sa 50 priključaka za respiratore ukoliko bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i većeg priliva pacijenata kojima je ovakva pomoć neophodna.

Đajić je istakao da je na današnjem radnom sastanku razgovarano o radu ustanove tokom epidemije virusa korona, te o humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

On kaže da je cilj ove humanitarne akcije i ove godine izuzetno važan – da se osposobi prva banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj.

“Poznato je da je to mlijeko, ne samo hrana, nego i lijek. Bez obzira na razvoj tehnologije, nijedna mašina nije osposobljena da napravi adaptiranu mliječnu formulu takvog sastava kakvo je majčino mlijeko”, napomenuo je Đajić.

On je podsjetio da u UKC-u preživljavaju novorođenčad čija je tjelesna masa 500 grama, te da je majčino humano mlijeko za njih od posebnog značaja.

“Već smo preduzeli određene građevinske aktivnosti, ali i osposobljavanje našeg kadra da to uspješno završimo. Banka humanog mlijeka biće smještena u Klinici za dječije bolesti”, rekao je Đajić.

On je zahvalio svima koji će svojim prilozima pomoći uspostavljanju banke humanog mlijeka, a posebno predsjedniku Republike Srpske, pod čijim se pokroviteljstvom 11. put organizuje humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”.

(Srna)

Oznake: Vlado Đajić